Vikande marknad gör att byggjätten varslar

Den vikande bostadsmarknaden gör att nära 100 personer får lämna Lindbäcks byggs fabriker i Öjebyn och på Haraholmen

40 kollektivanställda och 15 tjänstemän får gå från Lindbäcks. Dessutom får 40 till 50 inhyrda lämna.

40 kollektivanställda och 15 tjänstemän får gå från Lindbäcks. Dessutom får 40 till 50 inhyrda lämna.

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-10-21 17:32

På måndagsförmiddagen kallade ledningen för Lindbäcks till presskonferens med besked om att 40 kollektivanställda och 15 tjänstemän varslats om uppsägning. Processen med uppsägningarna ska pågå fyra månader framåt.

Dessutom får 40 till 50 personer som är inhyrd personal lämna.företaget. Den processen har inletts och ska pågå en bit in i november.

Anders Svensson,  professor vid Chalmers och styrelseordförande för Lindbäcks, säger att det är det senaste årets vikande bostadsmarknad och sämre lönsamhet och som beräknas hålla i sig under 2019 som gör att Lindbäcks väljer att minska personalstyrkan.

– Efter toppåret 2017 har antalet nystartade projekt enbart i Stockholms län minskat med 40 procent, och det har såklart påverkat oss, säger Lindbäcks vice vd Wilhelm Risberg.

Under 2017 omsatte byggbolaget drygt en miljard kronor med 9,9 miljoner kronor i positivt resultat efter finansnetto. Under 2018 försämrades siffrorna drastiskt. Bolaget ökade omsättningen till 1,6 miljarder kronor men rörelseresultatet blev negativt med 110 miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto stannade på minus 13 miljoner kronor.

– Därför har styrelsen tagit tre beslut som handlar om ledningsfunktionen,  att effektivisera organisationen och att anpassa produktionen. Vi måste stärka konkurrenskraften på en vikande marknad, säger Anders Svensson

Förändrad ledningsfunktion innebär att Magnus Edin, vd för Sunpine, går in som vd för Lindbäcks bygg den 15 januari. Rekrytering av ny vd till kemikaliefabriken har inletts.

– Mitt främsta mål är att förbättra lönsamheten i Lindbäcks bygg, säger Magnus Edin, som gjort den resan med Sunpine.

Nuvarande vd:n Stefan Lindbäck blir vd för Lindbäcks group där han ska syssla med affärsutveckling, företagskultur och ledarskapsutveckling.

Effektiviseringen handlar som nämnts om att minska personalstyrkan. Den tredje åtgärden blir att dra ned produktionen i bägge fabrikerna. I dag producerar Lindbäcks bygg 85 enheter varje vecka, under 2020 ska antalet minska till 70 till 75 enheter.

Wilhelm Risberg  och Anders  Svensson uppger att med nuvarande orderstock har företaget beläggning i fabrikerna fram till februari 2021.

– Vi har en stabil orderportfölj, men behöver anpassa produktionen till rådande läge och därför sänker vi produktionstakten 2020, säger vice vd:n.

På måndagen kom vd Stefan Lindbäck och styrelseordföranden Anders Svensson med det dystra beskedet att 55 fastanställda har varslats om uppsägning.
På måndagen kom vd Stefan Lindbäck och styrelseordföranden Anders Svensson med det dystra beskedet att 55 fastanställda har varslats om uppsägning.
Karta: Piteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!