Vattenprover ska minska risken för legionella

Vattenprover har tagits i Piteå kommuns vård- och omsorgsboenden för att minska risken för legionellabakterier.

Det vanligaste smittstället är duschen och rutiner för egenkontroll som regelbunden spolning av varm- och kallvatten sänker halterna av bakterien.

Det vanligaste smittstället är duschen och rutiner för egenkontroll som regelbunden spolning av varm- och kallvatten sänker halterna av bakterien.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Piteå kommun2019-12-04 21:11

Under hösten har vattenprover tagits från samtliga vård- och omsorgsboenden i Piteå kommun. Det är en del av ett projekt som Miljö- och hälsoskydd genomfört under våren 2019.

Det vanligaste smittstället av Legionellabakterien är duschen. Man får inte legionärssjuka genom att dricka vatten. Människor kan bara få legionärssjuka genom att aerosol (små vattendroppar), som innehåller legionellabakterier, andas ned i lungorna. Sjukdomen smittar inte från person till person. 

Visar proverna för höga värden kommer åtgärder att sättas sin och nya prover tas.

- Efter åtgärderna tas nya prover från samma tappställe som tidigare för att ha en referens, dessutom tas ytterligare ett prov i en annan del av fastigheten. När värdena kommit ner under det av folkhälsomyndigheten rekommenderade aktionsvärdet kommer kontrollerna att glesas ut, säger Jonas Pettersson, Fastighets- och serviceförvaltningen.

Det finns redan idag gällande rutiner för egenkontroll på kommunens boenden och i samband med mätningar och uppföljningar kommer de att ses över för att enklare kunna följa upp egenkontrollen. Det vanligaste smittstället är duschen och regelbunden spolning av varm- och kallvatten sänker halterna av bakterien. 

- Vi har inga konstaterade fall där en vårdtagare har insjuknat av legionellabakterien. Vi kommer tillsammans med fastighetsavdelningen att ta fram ett förtydligande av våra rutiner för att minimera tillväxten av bakterien, säger Leena Lejon, områdeschef äldreomsorgen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!