Förra veckans storm har ställt till med stora skogsskador i Norrbotten och Norra Skogsägarnas inspektörer har bråda dagar.
– Vi inventerar allt vi hinner och lägger upp en planering för att få så effektiv hantering som möjligt, säger Jörgen Lindqvist, skogsinspektör i Piteå.
Han uppmanar skogsägarna att ha lite is i magen och försöker stilla den oro som finns.
– Många träd har via rotvältan växtsamband och klarar sig några veckor. Det är bättre att vänta till slutet av juli eller augusti.
Problemet är att många sågverk har inkörningsstopp. De kan inte ta emot mer virke just nu. Dessutom stänger många sågar sista juni.
– Det finns redan ett överskott från vinterns avverkningar, säger Jörgen Lindqvist.
Samtidigt finns det en vilja bland många skogsägare att ta itu med de stormfällda träden på direkten.
– Risken är att virket blir liggande och blir sämre. Istället för att få sälja timmer blir det massaved. Vi lärde oss mycket från stormen Gudrun då mycket virka gick till spillo i onödan.
Har stormen inneburit stora kostnader för markägare?
– Det beror på om man har försäkringar som täcker, men också hur många träd som fallit.
Den biologiska mångfalden gynnas förvisso av död skog, men samtidigt ökar risken för skadeinsekter. Inte minst den fruktade granbarkborren.
– Den bild vi har är att det mest är tall som fallit, men enligt skogsvårdslagen ska virket tas om hand om det fallit 4-5 kubik per hektar. Särskilt om det handlar om gran, säger Jörgen Lindqvist.
För att undvika angrepp av granbarkborre har skogsstyrelsen beslutat att virket ska vara ute ur skogen senast den 15 augusti. Det gäller skadat granvirke, tall kan ligga kvar längre. Rekommendationen är att skogsägarna först gör klart med virkesköpare så att inte timmer blir liggande.
Både Norra skogsägarna och Skogsstyrelsen understryker vikten av försiktighet i stormfälld skog.
– Det är riskfyllt, man måste veta hur man ska göra. Vindfällda träd är ofta spända och när man sågar i dem kan det gå illa, säger Jörgen Lindqvist.
Benny Gran, vid Piteå kommuns fastighetskontor, har bråda dagar just nu. Träd som utgör risk för människor och hus måste i görligaste mån bort.
– Det är riskfyllt på många ställen så det gäller att ta det försiktigt. När det gäller kommunens produktionsskog så har uppskattningsvis 500-600 kubik fallit, men det tar vi i höst, säger Benny Gran.