När PT ringer Erik Lundström har han redan hunnit gå att lägga sig. Hustrun uppger att han ska upp tidigt på älgjakt. När han får reda på att PT ringer kliver han dock upp och förklarar läget.

Han väljer sömn före valvaka. Men han berättar:

– Jag har suttit i landstingsfullmäktige (nu regionen) i fyra mandatperioder, alltså 16 år. Nu får vi se om det blir en femte period.

Artikelbild

| Elisabeth Lindberg har suttit i regionfullmäktige i 12 år, de senaste åtta åren som ordförande. (Arkivbild).

Liberalerna har tre mandat i regionen med Jens Sundström som första namn. Erik Lundström står på tredje plats och håller förra valresultatet i sig kommer han in.

Det krävs tre procent för att komma in i regionfullmäktige så det återstår att se om Kristdemokraterna med prästen Helén Lindbäck i Piteå på fjärde plats återförs till församlingen.

– Vi åkte ur för åtta år sedan Men nu hoppas vi förstås på att vi kan komma in, säger Lindbäck, som befinner sig på den borgerliga alliansens valvaka i Piteå.

Elisabeth Lindberg (S) i Piteå har gott hopp om S läge i regionfullmäktige, hon har funnits med i 12 år. De första fyra åren var hon vice ordförande, de senaste åtta åren har hon varit ordförande. Kommunalrådet Helena Öhlund (S) i Älvsbyn står på fjärde plats.

Artikelbild

| KD kickades ut från regionfullmäktige för åtta år sedan. Nu hoppas Helen Lindbäck att partiet klarar treprocentspärren. (Arkivbild).

Centern har just nu fyra mandat i regionfullmäktige med Nils-Olov Lindfors som första namn. Majvor Sjölund, distriktsordförande för centern, står på fjärde plats och håller partiet ställningarna från förra valet kommer hon in i regionfullmäktige.

Sjukvårdspartiet har i dagsläget 19 mandat i regionfullmäktige. Johnny Åström, Rosvik, stod på tredje plats på partilistan inför valet 2014 och så är läget också nu. Han säger att tar partiet ytterligare fem -sex mandat och inleder samarbete med allianspartierna tar de över styret av regionfullmäktige.

Artikelbild

| Majvor Sjölund (C) står på fjärde plats på partiets lista till regionfullmäktige. Hon kandiderar för första gången. (Arkivbild).

– Vår ordförande Kenneth Backgård har redan pratat med allianspartierna om det, säger Johnny Åström.

Vid 22-tiden låg Miljöpartiets rikssiffror på 4,4 procent.

– Det ser ut som jag trodde, reflekterar Mats Dahlberg, andra namn på partiets lista till regionfullmäktige.

Listan toppas av länsordföranden Annika Eriksson i Luleå. Nuvarande landstingsrådet Agneta Granström återfinns längre ned på listan. Mats Dahlberg säger att står sig rikssiffrorna blir det spännande att se huruvida partiet klarar treprocentspärren.

– Åker vi ur blir det definitivt maktskifte i regionen eftersom det enbar skiljer ett mandat mellan S+MP och de övriga partierna, säger han. Regionfullmäktige har totalt 71 mandat.

PT återkommer om läget kring valet till regionfullmäktige.