Ungdomsgäng stjäl för stora summor

Under sensommaren har Clas Ohlson i Gallerian drabbats av stölder för femsiffriga belopp.

Butiken var tvungen att ta bort alla dyra elektronikprylar från hyllorna, främst högtalare och hörlurar som var det som stals mest. "Kunderna får fråga efter dem i kassan", säger butikschefen Leif Öhman.

Butiken var tvungen att ta bort alla dyra elektronikprylar från hyllorna, främst högtalare och hörlurar som var det som stals mest. "Kunderna får fråga efter dem i kassan", säger butikschefen Leif Öhman.

Foto: Catrin Renlund

Piteå kommun2019-10-21 20:00

Clas Ohlson i Gallerian har under sommaren drabbats av stölder av ett gäng med barn och ungdomar som stulit varor för stora belopp. Personalen upptäckte att det försvann en stor mängd dyra elekotronikprylar från hyllorna. Enligt vad PT erfar ska det handla stölder för runt 50 000 kronor.

– Det handlar inte om några små snatterier, det här är rena stölder av prylar för 800 kronor och uppåt, säger butikschefen Leif Öhman.

Han berättar att det ganska snart gick att utröna vilka som stal. Det handlade om barn från nio år och upp till ungdomar på 18 år.

– Vi har haft ett ungdomsgäng som härjat runt och plockat på sig mycket grejer. De brukade komma in två-tre stycken åt gången. Vi har bra koll på vilka de är men det har inte gått att ta dem på bar gärning.

Även om personalen var uppmärksam och visste vilka tjuvarna var, så gick det inte att få slut på stölderna. Detta resulterade i att hyllorna nu gapar tomma på vissa ställen i butiken.

– Efter två månader, i augusti, var vi tvungna att ta bort alla grejer från hyllorna, främst dyra högtalare och hörlurar som var det som stals mest. De finns att köpa men man får fråga efter dem i kassan, säger Leif Öhman.

Vid Elgiganten på Backen upplever personalen en liknande situation med mycket stölder och snatteri.

– Det snattas fruktansvärt mycket, nästan dagligen, säger ägaren Patrick Lindblad.

I deras fall har det stulits varor för 40 000 kronor under den senaste femveckorsperioden.

– Det är ett gäng killar, en genomresande stöldliga som har varit här två gånger. För fem veckor sedan stal de för 10 000 kronor. För två–tre veckor sedan stal de för 30 000 kronor.

Han anser att det ultimata för att stävja stölderna vore att någon satt och följde övervakningskameran hela dagarna. Det vore också bra om ortens handlare kunde samarbeta mer genom att skicka mejl eller ringa till varandra när man sett något misstänkt eller drabbats av snatteri eller stöld.

– De här stölderna får man inte ut på försäkringen, så det blir en stor ekonomisk smäll för vår bransch som redan har små marginaler, säger han.

Även på Hennes & Mauritz har stölderna ökat.

– Det är mycket snatterier, det går inte att komma ifrån, men vi jobbar med mer bemanning i provrummen och vi larmar minsta småsak. Men allt det här kostar ju en jädra massa pengar som vi skulle kunna göra mycket roligare saker för, säger butikschefen Cathrin Öhlund.

Hyllmetrar gapar tomma på Clas Ohlsons elektronikavdelning efter massiva stölder under sensommaren.
Hyllmetrar gapar tomma på Clas Ohlsons elektronikavdelning efter massiva stölder under sensommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!