Unga får lära sig privatekonomi

Många unga vill lära sig mer om privatekonomi i skolan. Nu erbjuder Sparbanken Nord föreläsningar i ämnet vardagsekonomi.

Arvid Sjölund, Josefine Lundquist och Jesper Lindberg tycker att det är viktigt att lära unga mer om sin privatekonomi. Nu erbjuder Sparbanken Nord föreläsningar till skolorna i Norrbotten.

Arvid Sjölund, Josefine Lundquist och Jesper Lindberg tycker att det är viktigt att lära unga mer om sin privatekonomi. Nu erbjuder Sparbanken Nord föreläsningar till skolorna i Norrbotten.

Foto: Sparbanken Nord

Piteå kommun2019-10-17 14:34

Knappt sex av tio mellan 18 och 24 år har lärt sig om privatekonomi av sina föräldrar, hälften söker information själv och var tredje har lärt sig i skolan. Hela 70 procent tycker att man ska lära sig mer om privatekonomi i skolan. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av sparbankerna och Swedbank.

Nu satsar Sparbanken Nord ytterligare på sin roll som fortbildare i vardagsekonomi med föreläsningsserien Ung ekonomi och utser UNG-ambassadörer på samtliga kontor.
– Att banken har en viktig roll när det gäller vardagsekonomi är inget nytt, säger Anna Boström, marknadschef i Sparbanken Nord, och får medhåll av Ung-ansvarig Jesper Lindberg.
– Vi har sedan länge en tradition av att sprida denna kunskap särskilt till barn och ungdomar. Det vill vi förstärka ytterligare.
 

Genom konceptet Ung Ekonomi erbjuds föreläsningar till högstadie- och gymnasieskolor i hela Norrbotten i ämnet vardagsekonomi. Exempel på ämnen som ingår i föreläsningen är buffertsparande, snabblån, flytta hemifrån och börja studera.
Arvid Sjölund och Josefin Lundquist som föreläser i Piteå tycker att konceptet är bra och arbetet viktigt. 
– Det är viktigt för att framtidssäkra unga när det gäller ekonomi. Både när det gäller sparande specifikt och hur man ska tänka kring sin ekonomi i stort, säger Arvid Sjölund.
– Det är viktigt att göra barn och unga medvetna om vilka risker och möjligheter som finns och att man lägger grunden för sin ekonomi redan i unga år, säger Josefin Lundquist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!