Den 22 september attackerades en älgjägare i Arjeplog av en björn. Mannen sköt djuret på bara sju meters håll och misstänktes inte för något brott. Nu kan PT avslöja att ytterligare två björnar skjutits till döds när de gått till angrepp mot älgjägare. Polisen har inte gått ut med någon informationen om skjutningarna som ska ha skett i Jokkmokk respektive Överkalix kommun någon gång i slutet av oktober.

– Vi har två ärenden som har kommit in här sista veckan, säger Andreas Nyberg, gruppchef på miljöbrottsenheten vid polisen i region Nord.

Han hänvisar ytterligare frågor om skjutningarna till förundersökningsledaren Christer B Jarlås, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Artikelbild

| Kammaråklagare Christer B Jarlås berättar att många björnar har skjutits av nödställda jägare. (Arkivbild)

– Förundersökningarna är nedlagda. Exakta detaljer kommer jag inte ihåg, men jag hade väl ingen anledning att betvivla skyttarnas uppgifter i de fallen, säger han.

Miljöåklagaren konstaterar att ingen människa eller hund har kommit till skada men att allt tyder på att älgjägarna skjutit för att freda sig.

– Utifrån de platsundersökningar som gjorts har det varit ganska korta avstånd mellan björnen och skytten när man har skjutit, säger Christer B Jarlås.

Enligt honom har det varit förhållandevis många fall i höst där jägare skjutit björnar som ska ha attackerat dem.

– Om det beror på att björnarna är aktiva längre eller att man håller på att jaga älg längre det vet jag inte. Det har varit i samband med älgjakt de har träffat på dem.

Länsstyrelsen i Norrbotten säger till PT att de inte har varit inblandade i utredningarna.

– Till en början vet jag inte vilket fall du menar, det har varit flera incidenter nu, tre vad jag minns, två för någon vecka sedan som du säger. Jag kan tydliggöra att vi inte har varit involverad i någon av de här fallen. Varken i fält eller på annat sätt, säger Alexander Winiger, rovdjurshandläggare på fältenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Den som skjuter ett rovdjur för att freda sitt tamdjur ska anmäla det till länsstyrelsen, som sedan utreder om det var förenligt enligt paragraf 28 i jaktförordningen. Endast vid misstanke om brott anmäls det till polisen. Att skjuta ett djur för att rädda sig själv är däremot reglerat i brottsbalkens 24 kapitel och då ska man anmäla det direkt till polisen.

– När det gäller paragraf 28 skulle vi ha varit involverad och gjort en skottplatsundersökning, så är inte fallet i de här situationerna när skytten anger att han agerade i nödvärn, säger Alexander Winiger.

Höstens licensjakt på björn ställdes in av länsstyrelsen i Norrbotten då den senaste inventeringen visade på en minskad björnstam samt att ett stort antal björnar redan skjuts under skyddsjakten.

LÄS OCKSÅ: "Inställd björnjakt kan ge problem"