Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) har antalet preliminära gästnätter i Swedish Lapland under juni 2018 ökat med 7 % jämfört med 2017. Jämfört med övriga riket på -2 % för samma månad, är nordligaste Sverige en solklar vinnare.

– Vi ser med optimism fram emot de slutgiltiga sommarsiffrorna, fortsätter det i den här takten har vi en riktig rekordsommar att se framemot i antalet gästnätter, säger Petronella Modin, tf. VD på Swedish Lapland Visitors Board.

Det tyder på att det finns ett stort intresse för utbudet längs den nordligaste kustremsan.

Den största ökningen i juni kommer från kustkommunerna, där exempelvis Piteå redovisar en preliminär ökning på 17 % för juni månad. I första hand är det norrmän som hittat till den badvänliga kuststaden men även tyskar och finländare har ökat i antal.

– Vi har aldrig haft så många dagsbesökare och boende som i år. Vi kommer att landa i en ökning på över 10 % i sommar – vår tredje rekordsommar i rad, säger Tobias Lindfors, ordförande på Pite havsbad.

– Många resenärer väljer att förlänga sina vistelser. Vi ser att våra senaste satsningar på både matupplevelser, spa, äventyrsbad, After Beach-häng för hela familjen svarar till det barnfamiljerna efterfrågar. Vi är en anläggning för hela familjen, säger Ida Åhman, Hotellchef på Pite havsbad.

Juni är en del av ett framgångsrikt första halvår för besöksnäringen i Swedish Lapland som ökat med 8 % jämfört med 2017, jämfört med resten av riket som ökat med 3 procent från januari till juni i år.