Trappa i komposit ska säkra fiskens väg

Composite service europe AB är fiskarnas nya vän. Vid fabriken i Öjebyn drar snart tillverkningen av fisktrappor i komposit igång.

Kartor. Kartor och ritningar visar hur en fisktrappa kan dras vid kvarn och kraftverk i Nybyn.

Kartor. Kartor och ritningar visar hur en fisktrappa kan dras vid kvarn och kraftverk i Nybyn.

Foto: Jens Ökvist

ÖJEBYN2017-05-04 15:15

Det hela började för ungefär ett år sedan när länsstyrelsen kom med en förfrågan om möjligheten att tillverka fisktrappor i komposit. Förfrågan bottnade i nya EU-direktiv som innebär tuffare krav på fiskens möjlighet att vandra­, där vägen förbi kraftverk är extra svår. Traditionellt har fisktrappor byggts i betong, en förhållandevis klumpig och relativt kostsam metod.

Tillsammans med Luleå tekniska universitet, LTU, drogs ett projekt igång. Composite service fick innovationsbidrag och uppgiften att ta fram en prototyp, vilket man också gjorde. En enklare komposittrappa byggdes och den har legat i vattnet vid Kvarndammen i Nybyn.

– Det här är ju helt nytt och en stor utmaning. Ingen har gjort det här förut och det är vi ödmjuka inför. Vi vill förstås att det här ska fungera och ser en stor potential i verksamheten, säger Göran Svahn, vd.

Composite service bildades för ett år sedan och består i dagsläget av tre delägare. Företaget håller till i lokalerna där Composite scandinavia tidigare huserade, men som köptes upp 2010 och som sedan successivt avvecklats. De tre delägarna av Composite service, var tidigare anställda av Composite scandinavia och har många års erfarenhet av kompositbranschen.

Den fisktrappa som nu ska byggas består av en skumkärna med skal av glasfiber och plast. Metoden som används kallas vakuminjisering.

– Vi väntar på verktyg för att bygga raka respektive böjda sektioner. Sektionerna som är upp till sex meter långa gjuts här och sätts ihop på plats i vattnet. Trappan förankras sedan i betongfundament på botten av älven, säger Göran Svahn.

Han tycker att jobbet i det nya bolaget är roligt och en spännande utmaning.

– Det är jäkligt kul med ett eget bolag. Vi har ju inget facit för det vi gör så vi prövar oss fram med gott stöd av länsstyrelsen. Hittills har det gått över förväntan.

Composite service bygger sin verksamhet på två ben, varav det ena är fisktrappor i komposit, medan det andra benet är besiktning av gasventiler, via en ny metod.

– Ventiler till gasflaskor har alltid kastats bort efter att de använts. Våra tester visar att upp emot 95 procent av ventilerna är fullt funktionsdugliga och kan användas igen. En ventil kostar cirka 50 kronor så det finns pengar att tjäna, säger Göran Svahn, som i dagarna väntar på besked från ett stort företag om de vill köpa testtjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om