Allting började när tjejerna började fyran. Det blev nya konstellationer i klasserna när elever från Kullenskolan och Solanderskolan pytsades ihop.

– Det blev en lite spretig grupp, säger läraren Ann-Christin Sandberg.

För att tjejerna skulle komma varandra närmare och känna sig trygga i den nya klassen började de ha tjejsnack två gånger i månaden, tillsammans med lärare och kurator.

Artikelbild

| Man kan även lägga in egna mensskydd i skåpet.

– Vi pratade om puberteten, skolan, stress och annat som kan vara jobbigt, säger Alice Wiklund.

.

I femman började de sköta tjejsnacket själva och det var då idén om mensskåpet kom upp. Med hjälp av lärarna sattes ett första hjälpenskåp upp med bindor, tamponger och trosskydd.

– Nu går vi i sexan och pratar om mens helt öppet bland både tjejer och killar. Det är inte pinsamt längre. Tack vare tjejsnacket har alla i gruppen kommit närmare varandra och känner sig tryggare, säger Alice Wiklund.

Artikelbild

| Tilda Carlsson och Hilda Nilsson visar 24:an som skåpet kallas.

De har också gjort en enkät om mens som gått ut till 38 flickor i femman och sexan och de flesta skulle vilja ha ett skåp med menssaker. Därför kontaktades områdeschef Elice Ökvist och enligt henne kan skåpet vara ett önskemål när nya skolor byggs.

.

Artikelbild

| Läraren Ann-Christin Sandberg och kollegan Louise Sundström tog saken i egna händer när tjejerna ville ha ett skåp.

När skåpet monterades sponstrade en butik med bindor, tamponger och trosskydd som räckte länge eftersom det bara är i krissituationer som innehållet ska användas.

– Skolorna kan inte lägga pengar på mensskydd, men det kanske är möjligt att hitta någon sponsor som kan fylla upp mensskåpet ibland, säger Nathalie Hansson.