Att testa att bada isvak är ett årligt arrangemang som Munksunds simhall ordnar i tjärnen nedanför. Piteås högstadieelever har varit inbjudna under veckan och på fredagseftermiddagen hade även allmänheten chansen.

– När de får träningen vet de hur de reagerar och hur de ska ta sig upp. Då får de ett helt annat lugn. Det är en livräddande faktor att kunna ta sig upp ur en isvak, säger Ann-Jeanette Norberg, simlärare vid Piteå simhallar.

När PT var på plats på fredagsförmiddagen isvaksbadade klass 9C från Pitholmsskolan.

Artikelbild

| Hoppade i. Clara Lindberg på väg ner i isvaken. "Det var väldigt kallt", säger hon. Jan Öhlund, badmästare vid Piteå simhallar, höll i säkerhetsrepet.

– Det var väldigt kallt, säger Clara Lindberg.

Hon uppskattar att få chansen att lära sig. Hon resonerar som så att om det skulle hända i verkligheten är det mycket värt att ha den här kunskapen.

– Det är väldigt viktigt, det kan vara skillnaden mellan liv och död, säger hon.

Hon brukar vara ute på isen och hon tar med sig lärdomar från dagen.

Artikelbild

| Kall. "Det är bra att få testa så man lär sig om det skulle hända i verkligheten", säger Isabelle Sköld.

– Jag kommer att ta med mig isdubbar om jag ska ut på isen och pimpla eller åka skridskor.

Max Wikdahl fick en chock när han hoppade ner i isvaken.

Artikelbild

| I vattnet. Det kalla vattnet chockade Max Wikdahl, men det gick bra att ta sig upp. "Jag fick en extra kick styrkemässigt", säger han.

– Jag tänkte att det inte skulle vara så kallt, det var värre än vad jag trodde. Jag fick en extra kick styrkemässigt, säger han.