Svalson startar ny fabrik på Storheden

Företaget Svalson hittade ingen passande lokal i Piteå när man ville utöka verksamheten. Istället startar man en ny fabrik på 2 000 kvadratmeter på Storheden.

"Vi hittade ingen lämplig lokal i Piteå" säger Maud Spencer, vd för Svalson som istället startar en ny fabrik på Storheden i Luleå. (Arkivbild)

"Vi hittade ingen lämplig lokal i Piteå" säger Maud Spencer, vd för Svalson som istället startar en ny fabrik på Storheden i Luleå. (Arkivbild)

Foto: Kenny Johansson

Luleå kommun2019-11-11 16:49

Svalson tar över Mekonomens gamla lagerlokal på 2 000 kvadratmeter på Storheden i Luleå från den 15 januari 2020.

– Det känns jättebra, vi får väldigt fräscha och fina lokaler där vi får plats. Det har redan varit stort intresse för att söka jobb där också, säger Maud Spencer, vd för Svalson.

Efter närmare 40 år med verksamhet i Öjebyn, väljer företaget nu att starta en helt ny monteringsfabrik för de höj- och sänkbara glasräckena Cit i Lä. Detta på grund av den stora efterfrågan.

– Vi siktar på att kunna tredubbla produktionen inom några år, säger Maud Spencer.

Fabriken kommer att tas i drift under januari/februari 2020. Initialt anställer man ett tiotal personer. Såväl befintliga som nya medarbetare kan bli aktuella för de nya tjänsterna och rekryteringen startar i närtid.

I dag har man cirka 50 anställda i Öjebyn.

Men varför utökar ni i Luleå och inte i Piteå?

– Vi hittade ingen lämplig lokal i Piteå. Vi har pratat med kommunen länge och vi har sökt privat också, men vi kände att vi behövde ha 2 000 kvadrat i alla fall och ganska bra standard, säger Maud Spencer.

Hon uppger att det även varit aktuellt att låta kommunen bygga nya lokaler som man sedan skulle hyra av dem.

– Men det blev alldeles för dyrt, det blev mer än dubbelt så mycket som vi får betala nu, så det blev inget alternativ, säger Maud Spencer som uppger att det även blev för dyr kostnad att bygga ut den nuvarande lokalen i Öjebyn.

– Men vi trivs bra i Öjebyn, både kontoret och huvudkontoret blir kvar här, säger Maud Spencer.

Fabriksbyggnaden i Öjebyn där man tillverkar storsäljaren, skjutluckorna Café au lä, är på 700 kvadratmeter. Även här väntas en ökning ske.

–  I dag kan vi göra 80 enheter om dagen i den befintliga lokalen. Nu går vi in för att göra 160 enheter om dagen till sommaren. Sedan ska vi öka på det ännu mer, säger Spencer.

Anders Lundkvist (S), kommunalråd, hade hellre sett att utökningen skett i Piteå och känner till att samtal förts med kommunen under en längre tid.

Känns det trist att ni går miste om etableringen?

– Självklart är det så.  Men det är bara att gratulera Luleå, de får ett bra företag till orten, säger han och menar att det "fanns skäl" till att det blev en etablering i Luleå.

– Nu när de har bestämt sig är det bara att önska dem lycka till. Det blir inom regionen som den nya fabriken startar i alla fall. Det är så vi får se på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!