Han lyckades få tag på kvinnans konto­kort. När kortet saknades fattade hon genast misstanke och besökte banken, men då var det för sent. Mannen hade stulit hela hennes besparingar, 15 000 kronor.

– Det här var mina sparade pensionspengar, det känns verkligen tungt, berättade kvinnan då för Piteå-Tidningen.

Det här var mannens typiska svindleri. 37 offer ingick i utredningen. De flesta är kvinnor mellan 60 och 90 år och de finns från Råneå i norr till Laholm i söder. Mannen greps i Uppsala i februari efter att polisen gått ut med en bild på honom.

Åtalet var uppdelat i 195 punkter. Det har dock inte tingsrätten gått med på, utan har i stället bedömt att det handlar om 52 gärningar. Det beror bland annat på att åklagaren hade räknat varje uttag med offrens kort som ett enskilt brott, även om de gjorts med bara sekunder emellan, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Mannen döms bland annat för 25 grova bedrägerier, tio grova stölder och fem försök till grovt bedrägeri. Han frias på några punkter, däribland grov våldtäkt. 69-åringen har flera gånger tidigare dömts till långa fängelsestraff för liknande brott. Tingsrätten har tagit hänsyn till mannens ålder och försämrade hälsa när man bestämt straffet den här gången.

Han ska också betala skadestånd på närmare 270 000 kronor för olovliga uttag. (TT)