Stora planer för Gläntanhuset

I sex år har det kommunägda Gläntanhuset stått tomt och kallställt, men nya hyresgäster är på gång med stora planer för nästa år.

I flera år har Gläntanhuset stått tomt och kallställt, men nu har kommunens fastighetskontor hittat en intresserad hyresgäst. Om allt går i lås blir det verksamhet där nästa sommar.

I flera år har Gläntanhuset stått tomt och kallställt, men nu har kommunens fastighetskontor hittat en intresserad hyresgäst. Om allt går i lås blir det verksamhet där nästa sommar.

Foto: Christoffer Markström

Piteå kommun2019-09-30 19:00

Sedan sommaren 2013 har det stora huset som ligger vackert beläget ett stenkast från stranden och är en del av Sandängesstrandens naturreservat stått kallställt. Tidigare har det gått att hyra huset för privata tillställningar, men det har inte varit möjligt på senare år.
 

Kommunens fastighetskontor har länge letat en långsiktig aktör som vill bedriva verksamhet året om. Nu verkar det vara möjligt. Ronny Johansson, som en gång ägde Karls källa, och Sören Berg är intresserade av att göra en satsning.
– Vi vill göra en större satsning sommartid, men också arrangera temakvällar under vinterhalvåret. Tanken är att erbjuda servering och utnyttja utemiljön på baksidan av huset, säger Sören Berg, som ser sig som den mer passiva ägaren av duon.

Fastighetskontoret har tidigare sagt att huset är i behov av renovering och i fjol fanns det planer att riva den nyare delen av huset, men det är inte längre aktuellt.
– Vi hyr ut i befintligt skick och vi kommer inte att riva någon del. Vi har besiktat v/a och kontrollerat elanläggningen. Det återstår några mindre detaljer, men tanken är att skriva kontrakt, säger kommunens fastighetschef Kerstin Albertsson Bränn.

Sommaren i Piteå är kort, men planen är intensiv verksamhet under 10-12 veckor.
– Tanken är att slippa riva och bygga om de befintliga köken och istället satsa på ett utekök med grill. I första hand dagtid, men också planerade kvällsaktiviteter, säger Ronny Johansson.
Bygga om?
– Någon form av veranda eller altan med vy ner mot vattnet. Det är många bitar som ska ordnas, bland annat alkoholtillstånd.

Vintertid är tanken planerade temakvällar.
– Kommunen vill ha året runt-aktiviteter. Förutom egna temakvällar kan det vara kurser, seminarier och så vidare, säger Sören Berg.
 I planerna ingår också uthyrning för privata tillställningar som det var förr.
– Här kan vi tänka oss ett samarbete med något cateringföretag, men så långt har vi inte kommit. Jag är huvudägare och känner väl att man får bygga på eftersom, men vi har många planer och tänker långsiktigt, säger Ronny Johansson.

När kommunen tog över fastigheten från landstinget så skrevs en klausul in med villkor för en eventuell försäljning.
– Det är inte aktuellt att sälja. Däremot har vi länge letat en mer långsiktigt entreprenör och nu är vi nära, men inget kontrakt är påskrivet, säger Kerstin Albertsson Bränn. 


 

Karta: Gläntan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!