I det bistra klimatet greppade han mikrofonen på Byxtorget och berättade om sin situation. Han, liksom Ali Haidari som också talade om sin bakgrund, flykten och osäkerheten nu, kom hit hösten 2015 då Sverige var ett tryggt land med en human flyktingpolitik, som en av arrangörerna – Eleonor Lundholm från Kultur i centrum och Teater Vilja – uttryckte saken.

– Nu, två och ett halvt år senare, har den humana flyktingpolitiken helt försvunnit och avslagen haglar just nu. Det vill vi stoppa – och vi behöver din hjälp, sa Lundholm när hon hälsade alla åhörare/deltagare välkomna.

En av anledningarna till hennes engagemang har att göra med de unga ensamkommande pojkar som sökt sig till teatern, som blivit nära vänner – och som nu riskerar utvisning. Milad Ayoubi är en av dem. Han har redan fått avslag på sin asylsökan, berättade han.

Artikelbild

| Avslag. Milad Ayoubi har fått avslag på sin asylansökan. Efter 2,5 år i Sverige och Piteå riskerar han att utvisas till Afghanistan

Lördagens manifestation arrangerades tillsammans med ABF och Konstlängan och tal hölls också av representanter för tre politiska partier; Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Rättvisepartiet.

De tryckte alla på den inhumana behandlingen av de ensamkommande, som inte bara lever i ovisshet utan också riskerar krig, död, tortyr, sexuellt utnyttjande och fattigdom i Afghanistan.

– Jag har ingenting kvar där, berättade Ali Haidari. Hela min familj är borta, jag har ingenstans att ta vägen, ingenstans att bo, ingen jag kan be om hjälp.

Flera sånger och dikter framfördes medan namnunderskrifter samlades in.