Löptävlingen, Kankberg Gold Run, har två distanser (sex och 3,8 kilometer) och ska genomföras i Kankbergsgruvan den 4 maj. Gruvan, som ligger 4,2 mil från Skellefteå, är en underjordsgruva som 2012 återföddes som guldgruva. Här pågår verksamheten för fullt, sju dagar i veckan, men just den 4 maj står allt arbete still. Istället för stora gruvmaskiner är det då 200 löpare som ska dra det tyngsta lasset i gruvrampen. Evenemanget är en del av Bolidenområdets eventvecka.

– Jag är riktigt glad och stolt över att vi ska genomföra ett lopp i Kankbergsgruvan. Det blir ett riktigt tufft lopp. Det är konstant utförslöpning i tre kilometer och sedan lika långt och brant hela vägen tillbaka ovan jord, säger idékläckaren Emma Bystedt, projektledare på Boliden.

Att springa i en gruva är sannolikt en ovanlig och ny upplevelse för de flesta. Alla deltagare får en övergripande säkerhetsgenomgång före start samt springer med hjälm, väst och pannlampa. Personalen som normalt arbetar i gruvan finns på plats under loppet för att heja på och hjälpa den som behöver det.

– Vi vill att det här ska vara en häftig upplevelse för de som deltar. Att vi tar säkerheten i gruvan på största allvar är en självklarhet för oss. Just säkerhet är ju också en av våra främsta styrkor på Boliden, säger Emma Bystedt.

Antalet platser till loppet är begränsat till 200 löpare och startplatserna släpps på loppets hemsida, www.kankberggoldrun.se fredagen den 22 mars kl 09.00.