På torsdagskvällen talade hon inför ett fullsatt Kafé å läs vid Piteå stadsbibliotek. Ann Fernholm är vetenskapsjournalisten som disputerade i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet 2001. Erfarenheterna från forskarvärlden gjorde att hon växlade spår.

Forskare ska granskas som alla andra makthavare, var hennes ledord.

Fernholm har flera gånger kunnat slå fast att de kostråd och rekommendationer som forskare och myndigheter sprider ibland är helt felaktiga. Nyckelhålsmärkningen, till exempel.

– Man nyckelhålsmärker den "magra" yoghurten med massor av tillsatt socker men inte den fetare, men sockerfria yoghurten, konstaterar Fernholm.

Sockret dödar. Inte fettet. Fernholm berättar om en svårt diabetessjuk kvinna, som ökat i vikt till över hundra kilo av allt insulin, som fick rådet att göra något helt annat. Hon testade en lågkolhydratkost, LCHF alltså, och rasade ganska snabbt 40 kilo i vikt, fick perfekta värden och kunde minska rejält på insulinet.

– Och då ska ni veta att hon började sin dag med en blandning av grädde och creme fraiche istället för fil, tvärt emot allt vi fått lära oss, alla kostråden vi växt upp med.

Forskningen har stirrat sig blind på kolesterolvärdena, men sockret är betydligt farligare än kolhydraterna och fettet, menar Fernholm.

– Många har i dag en irriterad tarm. De har ont i magen och utreds för gluten-, laktos- och mjölkproteinallergi. När man inte hittar något, får de diagnosen IBS men inga råd om hur de kan påverka med kosten...

Fernholm påpekar att barn i Sverige äter ungefär 300 gram sötad mat varje dag och att fettlever, som man tidigare kopplade samman med alkoholism, blir allt vanligare bland barnen.

En enda påse Gott & Blandat innehåller lika mycket socker som sex äpplen. Godis vi i värsta fall trycker i oss på fem–tio minuter.

– Och då får vi inte i oss någon näring alls, inget smörjmedel för tarmen, bara kalorier som det blir leverns uppdrag att rena. Det går inte och det sprutar ut insulin i kroppen, insulin som triggar tillväxt. Vi får ämnesomsättningsproblem, som bukfetma är ett symptom på. Fett insprängt överallt.

På sikt riskerar vi typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och demens. Fernholm har ett mantra vid godishyllan; "cancer–demens, cancer–demens..."

Rensa ut sockret och bli frisk, är hennes slutsats.