De som slår på teven klockan 18:10 på söndagen kommer inte att se de gamla bekanta namnen på SVT:s regionala nyheter. Numera är det namnen på länen som gäller. Det betyder att Nordnytt som i 42 år hetat just Nordnytt, byter namn till SVT Nyheter Norrbotten.

– Det blir en tydlig signal om att det är SVT Nyheter som är avsändare och det kompletteras med en länsindelning, säger Sandra Warg, redaktionschef på SVT Nyheter Norrbotten, i en nyhetssändning från SVT:s hemsida..

Men det är inte bara namnet som byts ut, det blir även förändrade sändningstider, där den långa sändningen tidigareläggs. En kortare sändning läggs in efter Rapport, som kortas med några minuter.

Förinspelade nyhetsprogram

Förutom nya redaktioner i bland annat Södertälje och Helsingborg så kommer de flesta morgon- och helgsändningar förinspelas centralt från sex sändningsstationer i stället för att direktsändas ute på de regionala redaktionerna. Men att förinspelade nyhetsprogram påverkar trovärdigheten och snabbheten tror inte Christina Ågren, chef för SVT:s regionala nyheter.

– Om det händer något just då så är det sällan att man under tre minuters sändning hinner säga mer än "vi har hört att" och "vi återkommer i nästa sändning". Men visst, det är en förskjutning i var vi lägger tyngdpunkten. Vi lägger mer tyngd på nyhetsskapandet än direktsändning i tv, säger Christina Ågren.