Planeringen av ett nytt sjukhus i Kiruna i samband med stadsomvandlingen ligger vilande. Men nu har frågan väckts till liv efter att oppositionen har ställt krav på att planeringsarbetet ska återupptas.

Samtidigt säger de rödgröna partierna i regionledningen att det är för tidigt eftersom LKAB har gett beskedet att det befintliga sjukhuset kan stå kvar till åtminstone 2034 eller 2035.

– Vi ska planera så nära i tid att vi kan ta del av den nyaste och mest moderna tekniken, sade regionrådet Maria Stenberg (S) under onsdagens sammanträde i regionfullmäktige.

Artikelbild

| Samarbete. Sten Nylén (S) röstade med Kenneth Backgård (NS) och den övriga oppositionen.

Men hennes partikamrat Sten Nylén anslöt sig till oppositionen och valde att stötta förslagen om att investera i en MR-kamera på nuvarande Kiruna sjukhus och att börja projekteringen av ett nytt sjukhus.

– Hela länet ska leva, men det gör det inte nu. Vi har dragit ned i Kalix och Kiruna och det har gjort att det har blivit kaos, sade Nylén från talarstolen.

Sten Nylén har nominerats först på 48:e plats på Socialdemokraternas lista till regionvalet. I fullmäktige sade han att det här nog var sista gången han var med och beslutade om en finansplan – och passade på att svinga hårt mot sina partikamrater.

– Självklart ska planeringen av ett nytt sjukhus i Kiruna inledas. Man bygger inget sjukhus på två år.

Gruppledarna för Centerpartiet, Norrbottens sjukvårdsparti och Liberalerna gjorde flera inlägg där de talade om vikten av att komma i gång med planeringen av det nya sjukhuset i Kiruna. Men Sten Nylén och oppositionen fick ordentligt med mothugg av Maria Stenberg.

– Att planera 17 år i förväg är inte att ta ansvar. Det är att konstatera att valrörelsen har börjat, sade regionrådet.

Stenberg poängterade att LKAB:s representanter har varit tydliga med att den befintliga byggnaden inte kommer att påverkas av gruvbrytningen inom överskådlig tid. Hon uppmanade oppositionens gruppledare att själva bjuda in gruvbolaget till samtal.

Själv tycker hon inte att det finns så mycket att säga.

– Jag vet inte ens vad vi ska prata om i 15 år.

Omröstningarna om både MR-kamera och projektering av sjukhuset slutade båda 35–35, men förslagen röstades ned av av ordföranden som har utslagsröst.

Från oppositionen kan det bli aktuellt att överklaga beslutet eftersom ingen ersättare kunde tas in när Roland Nordin (M) avvek på grund av sjukdom. Något som påverkade utfallet.