Varje vinter smittas patienter på Norrbottens sjukhus av sjuka anhöriga som hälsar på.juka anhöriga smittar patienter

Nu vädjar vården till alla som vill besöka någon som ligger på sjukhus.

– Du som är eller har varit sjuk, vänta med besöket tills du inte smittar längre så att du inte riskerar att göra redan sköra patienter ännu sämre, säger Lena Andersson, samordnare på Medicin- och rehabiliteringskliniken vid Piteå sjukhus.

Att besöka ett sjukhus när man har vinterkräksjuka eller influensa kan få stora konsekvenser. Varje vinter smittar anhöriga både personal och inneliggande patienter.

– Vi förstår att man vill besöka den som ligger på sjukhus, men att orsaka smittspridning bland patienter och personal är mycket allvarligt, säger Lena Andersson.

Den som redan ligger inne på sjukhus är ofta ganska skör. Att i det läget också få kräksjuka eller influensa blir en stor påfrestning för kroppen.

– Det är faktiskt inte säkert att man klarar av den påfrestningen eftersom man redan är så pass svag.

Smittspridningen kan också bli besvärlig när personalen smittas. I värsta fall blir en hel avdelning smittad samtidigt som all personal är sjuk.

Det finns tydliga och enkla regler man ska följa efter att ha varit sjuk för att undvika att smitta någon. För kräksjuka ska man stanna hemma 48 timmar efter sista kräkningen eller diarrén. Om man är förkyld men inte vet om man har influensa får man stanna hemma. För influensa gäller ett feberfritt dygn eller sju dagar efter första symptom.