Så påverkar besparingarna Piteå

Intensivvården i Kalix och Kiruna försvinner medan Piteå älvdals sjukhus får behålla sina funktioner som ett förstärkt närsjukhus. Folktandvården i Hortlax avvecklas.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2016-10-14 10:44

Under fredagsförmiddagen presenterade Norrbottens läns landsting sitt förslag till förändrat uppdrag för länets hälso- och sjukvård samt tandvård.

"Förslaget innebär en fortsatt koncentration av den specialiserade vården för att åstadkomma hög kvalitet, kontinuitet och möjligheter till långsiktigt hållbar kompetensförsörjning och ett effektivt resursutnyttjande. Målet är att norrbottningarna även i framtiden ska få jämlik, säker och modern vård av hög kvalitet", skriver Norrbottens läns landsting i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär att hälso- och sjukvården kommer att bedrivas vid hälsocentralerna samt två länssjukhus – Sunderbyn och Gällivare och tre närsjukhus – Kalix, Kiruna och Piteå.

Akut omhändertagande erbjuds vid samtliga sjukhus i länet. Sunderby sjukhus får ett uttalat uppdrag som kompetenscentrum för intensivvård medan Piteå sjukhus föreslås få ett uppdrag som förstärkt närsjukhus med intensivvård.

– Piteå sjukhus får ett ganska kraftigt utbyggt ansvar att vara specialister inom ortopedi med flera vårdplatser. Vi säger också att det innebär att man behöver ha IVA-kompetens på Piteå sjukhus, säger landstingsrådet Maria Stenberg (S).

Det blir inga nedskärningar i Piteå?

– Nej, det blir det inte, utan snarare tvärtom. Vi förtydligar och förstärker Piteås viktighet som vårt ortopediska center. Piteå är det sjukhus efter Sunderbyn som har flest vårdplatser och det betyder att Piteå är en stor pusselbit i vår sjukhusstruktur.

De föreslagna närsjukhusen i Kalix och Kiruna drabbas däremot hårt. Intensivvårdsplatserna och narkosläkarna avvecklas, men hjärtintensivvårdsplatser finns kvar. Även röntgenläkare försvinner från Kalix och Kiruna. Granskning av röntgenbilder kommer att ske vid andra sjukhus i länet. Röntgenverksamhet vid vissa hälsocentraler avvecklas. Fortsatt översyn av röntgenverksamhet inom primärvården föreslås.

– Det är ett strategiskt viktigt framtidsbeslut. För mig är det viktigt att vi kan leverera sjukvård och välfärd till länets alla medborgare. För mig har det aldrig varit aktuellt att säga att vi tar bort en byggnad. Däremot måste vi klara av att göra förändringen inne i byggnaden så att vi både klarar patientsäkerheten men också ekonomin, säger landstingsrådet Maria Stenberg.

Förslaget innebär även att hälsocentraler med få listade patienter får samordnad ledning. Samtidigt sker sammanslagningar av hälsocentraler enligt tidigare fattade beslut. Folktandvården i Hortlax avvecklas samtidigt sker en fortsatt översyn av övrig folktandvård.

– Vi har inte kunnat rekrytera personal till folktandvården i Hortlax. Vi kan inte ha verksamheten som egentligen inte är någon verksamhet. Då måste vi titta över helheten, säger Maria Stenberg.

Vet du hur många som berörs av avvecklingen?

– Vi har inga fasta tandläkare i alla fall, säger hon.

Förslaget innebär en besparing på mellan 30 och 50 miljoner kronor. Det kommer inte att räcka för att nå målet om två procents överskott och landstinget fortsätter arbetet med redan beslutade åtgärder för att nå en ekonomi i balans. Det handlar bland annat om effektivare bemanningsplanering, minskning av inhyrd personal, åtgärder mot sjukskrivningar, minskade kostnader för läkemedel.

Landstingstyrelsen ska besluta om om inriktningsförslaget den 26 oktober. Landstinget kan inte säga hur många medarbetare som får jobba kvar, utan det ska framkomma i risk- och konsekvensanalyser under hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om