Flest böter utfärdades det i Stockholms stad som utfärdade p-böter för 400 miljoner kronor 2017, enligt ny statistik från Transportstyrelsen.

– Det har skett en ökning om man tittar på utfärdade belopp. Det sammanlagda beloppet i Sverige har ökat med 60 miljoner mellan 2016 och 2017, från 906 miljoner till 960 miljoner, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Samtidigt har inte antalet utfärdade felparkeringsavgifter ökat nämnvärt, så en förklaring skulle kunna vara att kommunerna har höjt beloppen för felparkeringsavgifterna.

Artikelbild

– Stockholm har sedan förra året valt att utfärda felparkeringsavgifter på beloppet 1 200 kronor, vilket är högst i landet. Sådana saker ger genomslag, och kanske i synnerhet när det gäller Stockholm, eftersom överlägset flest felparkeringsavgifter utfärdas där, säger han.

Slår man ut summan av de utfärdade parkeringsböterna på befolkningen, hamnar Sigtuna på andra plats. Där utfärdade kommunen p-böter för drygt 15 miljoner kronor eller 323 kronor per invånare.

I Piteå utfärdades p-böter för 631 800 kronor, vilket innebär 15 kronor per invånare.

Inom Piteå kommun har vissa tekniska lösningar införts den senaste tiden, för att underlätta betalning av p-platsen. Det handlar om SMS-betalning och appar.

Kommunens p-vakt, Alf Vonkavaara, säger att de nya lösningarna definitivt underlättat möjligheten att betala.

– Då en betalningsapp används räcker det numera med en tryckning på telefonen för att förlänga p-tiden. Jag tror definitivt att enkelheten gör att fler betalar för sin p-plats och att summan som Piteborna varje år betalar i p-böter kan gå ner några procent.

Hur påverkas ditt arbete av den nya tekniken?

– App-betalningarna förenklar mitt arbete mycket. Jag behöver till exempel inte stå och sopa av översnöade rutor för att leta efter biljetter. Det räcker med att jag knappar in registreringsnumret i min handterminal där jag får fram alla uppgifter om huruvida den som har parkerat också har betalat, säger Alf Vonkavaara.

Han förklarar också att kommunen har en hel del att tjäna på att parkeringsautomaterna försvinner.

– En app som inte används kostar ingenting, men på en parkeringsautomat ska det betalas hyra och ordnas med underhåll, något som varje år kostar kommunen en hel del pengar, säger han.