Att göra en nystart vid årsskiftet är inte ovanligt när det gäller träning, kost eller rökning – men även de svenska hemmen involveras i löften och planer om förändringar. I en undersökning från bygg- och trädgårdsmarknaden Hornbach svarar så många som 77 procent att de planerar att genomföra något bygg-, renoverings- eller trädgårdsprojekt under 2018.

Det vanligaste projektet är att tapetsera eller måla inomhus, vilket 53 procent svarar att de tänker göra under året. 25 procent kommer även att bygga och måla staket medan 23 procent väljer att lägga sin tid på att anlägga en gräsmatta eller grönsaksland.

Det finns dock ett antal olika typer av renoveringsprojekt som är lite knivigare än andra. I undersökningen visar det sig att 34 procent tycker att det allra svåraste projektet i hemmet är att renovera badrum. Många har även problem med saker som att lägga om tak (11 procent), isolering och dränering (8 procent) samt att renovera kök (7 procent).

Oavsett hur rutinerade de svenska hemmafixarna är finns några vanliga fällor som många riskerar att falla i. Det vanligaste misstaget hemmafixarna gör när det gäller renoveringsprojekt är att vara tidsoptimist, det svarar 49 procent av deltagarna i undersökningen.

– Oavsett hur många renoveringsprojekt du gjort tidigare är det lätt hänt att tidsplanen spricker. Det är därför en god idé att fråga hantverkare och personal i byggvaruhusen hur lång tid de beräknar att varje del i projektet tar, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach.