Restaurangprogrammet vill locka fler elever

För få söker Strömbackaskolans restaurang- och livsmedelsprogram och ofta är det föräldrarnas fördomar som sätter käppar i hjulet.

Emilia Sandström och Amanda Hägglund från Piteå och Elina Gustavsson från Älvsbyn vill jobba inom restaurangsbranschen.

Emilia Sandström och Amanda Hägglund från Piteå och Elina Gustavsson från Älvsbyn vill jobba inom restaurangsbranschen.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2019-11-21 21:00

– I Piteå är det självklart att man ska jobba inom industrin. Det sitter i ryggmärgen att man ska jobba på Smurfit Kappa eller SCA, inte inom restaurangbranschen.

Orden kommer från Stina Köpsén, lärare vid Strömbackaskolans restaurang- och livsmedelsprogram. Just nu går 37 elever på den treåriga utbildningen.

Vid höstens intagning fylldes enbart nio av de 16 platserna i Strömbackas herrgård.

– Vi skulle kunna vara 48. Det finns lediga platser. Men fördomarna mot restaurangyrkena finns hos föräldrarna, inte hos ungdomarna, säger Camilla Nilsson, lärare vid restaurang- och livsmedelsutbildningen.

Nyligen genomfördes en träff i programmets herrgård vid Strömbackaskolan där bland andra Camilla Nilsson, rektorn Camilla Landin och köksmästaren Kenny Nylén ville slå ett slag för programmet och peka på att utsikterna att få jobb är mer än goda efter utbildningen.

Emilia Sandström och Amanda Hägglund från Piteå samt Elina Gustavsson från Älvsbyn, har inte skrämts av stjärnkocken Gordon Ramseys svador där han skäller ut blivande kockar i tv-köket. Tvärtom.

– Jag har släktingar i Stockholm som arbetar inom restaurangbranschen och jag är inspirerad av min pappa som gått den här utbildningen på Strömbackaskolan. Efter utbildningen skulle jag gärna vilja resa runt och testa olika matställen, säger Amanda Hägglund.

Emilia Sandström har kittlats av yrket av både sin pappa och pojkvännen Ville Marklund som går liknade utbildning i Luleå.

– Min mamma gick en storhushållsutbildning och jag har alltid fått vara med och hjälpa till i köket. Efter skolan skulle jag vilja resa runt världen och testa annan matkultur, säger Emilia Sandström.

Anders Rånlund som driver Bishops Arms i Piteå var med på mötet och sade att det är svårt att få tag i kompetent personal. Företaget har 20 anställda varav sex är i köket. Just nu letar han med ljus och lykta efter en utbildad kock.

Mari Vidgren är köksmästare och delägare vid Ångbryggeriet. Hon tar gärna emot praktikanter.

– Just nu har vi en som praktiserar ytterligare fyra veckor, sade hon.

Vid just Ångbryggeriet jobbar Tobias Berg och Cornelia Burman.

Tobias Berg avfärdar bestämt åsikten om att det inte finns jobb inom hotell- och restaurangbranschen.

– Vart man än vänder sig så finns det arbete. Att det inte finns jobb är bullshit, säger han.

"Föräldrar har fördomar om restaurangbranschen, inte ungdomar", säger Camilla Nilsson, lärare vid restaurang- och livsmedelsprogrammet.
"Föräldrar har fördomar om restaurangbranschen, inte ungdomar", säger Camilla Nilsson, lärare vid restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Karta: Piteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!