Det var, som PT tidigare berättat, strax före klockan elva på onsdagskvällen som larmet om en villabrand på Berget i Piteå kom in till SOS Alarm. Det visade sig dock inte vara en vanlig villabrand.

Någon hade kastat en molotovcocktail mot huset.

Polisen var under kvällen förtegen med vad som hänt, men under torsdagen kunde Ola Lundström, förundersökningsledare vid Pitepolisen, berätta att polisen inlett ett omfattande arbete med att knacka dörr och höra vittnen, men att man inte hunnit så långt.

Artikelbild

| Polis och räddningstjänst larmades till platsen. Här har förhör med närboende direkt inletts och en person är nu gripen.

– Och vi är väldigt måna om att den som sett eller hört något hör av sig till oss via 114 14, säger Lundström.

Händelsen inträffade på Berget vid 23-tiden på onsdagskvällen och Lundström påpekar att den aktuella bilen, en silvergrå bil av okänt märke av sedan-modell, förmodligen hade ett trasigt avgassystem och "levde om" rätt rejält.

Åtminstone en person blev vittne till händelsen just på grund av det. Han hörde bilen "som måste ha väckt allt och alla".

– En grabb kliver ut ur bilen och tittar på huset ett tag. Sen fjuttar han på en molotovcocktail och kastar den på fasaden, berättar vittnet.

Artikelbild

| Det brann litet grand upp efter väggen på huset, men var aldrig någon större fara för spridning, enligt räddningstjänsten.

Polisen har rubricerat ärendet som försök till grov mordbrand. En brottsplatsundersökning och spårsäkring är gjord, men ingen person är ännu misstänkt och frihetsberövad.

Det är än så länge också oklart vad som ligger bakom onsdagkvällens attentat i Piteå. Men det kan finnas kopplingar till en misstänkt våldtäkt för ett par veckor sedan.

Det kan alltså röra sig om hämnd- eller hatmotiv till attacken.