Piteå kommun tar alltså förstaplatsen över de kommuner i Norrbottens län som mobilsurfar mest. Det visar färsk statistik från Telenor, där siffrorna bygger på mobilsurfandet hos Telenors kunder i Norrbottens län i en jämförelse mellan oktober 2014 och oktober 2015.

Sett till länet som helhet har mobilsurfandet ökat med 44 procent.

Högre kapacitet

Artikelbild

| Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor.

– Det ökande mobilsurfandet visar tydligt att Sverige behöver mobilnät som klarar en högre kapacitet. Det är därför som vi bygger ut vårt mobilnät i hela landet. I Norrbottens län kommer vi bygga ut mobilnätet med totalt 242 procent och vi har redan byggt ut 64 procent av detta. Det ser vi nu effekten av, säger Patrik Nilsson..

Miljardsatsning

Sedan 2014 gör Telenor tillsammans med Tele2 en miljardsatsning som medför en utbyggnad av mobilnätet med 140 procent i norra Sverige och 40 procent i de södra delarna. Satsningen är en del av ett landsomfattande initiativ och utbyggnaden är klar kommer de tre största operatörerna täcka 90 procent av Sveriges yta vardera.

– Vi bygger för att göra Norrbotten mer tillgängligt och uppkopplat. Utbyggnaden ska tillgodose det allt större användandet av tjänster som kräver kraftfullare nät. Alla ska ha alternativ när de väljer abonnemang och täckning ska inte avgöra valet av operatör, även om man bor utanför tätorterna.

Flest mobilsurfare finns alltså i Piteå. Luleå kommer tvåa och Boden trea.