Som PT tidigare har berättat var Piteå en av två kommuner i Norrbotten som nominerats till priset Årets friluftskommun. Den andra kommunen i länet var Kalix, medan resten av finalisterna var kommuner i södra Sverige.

För att kvala in bland finalisterna gällde det att plocka hem poäng i en enkätundersökning gjord av Naturvårdsverket, där kommunerna bland fick redogöra för sitt utbud och hur man möjliggör, inspirerar och underlättar medborgarnas friluftsliv.

Och det blev till sist Olofströms kommun som tog hem äran och priset på 50 000 kronor. Utmärkelsen är instiftad av Svenskt Friluftsliv, som är en paraplyorganisation för 26 ideella friluftsorganisationer i Sverige, däribland Friluftsfrämjandet, Korpen och Svenska brukshundsklubben. Även Naturvårdsverket och Sveriges fritids- och kulturchefsförening finns i arrangörsleden.

Artikelbild

| Glada vinnare. Representanter från Olofströms kommun tog emot priset Årets friluftskommun, som ger 50 000 kronor att använda för att främja kommunens friluftsliv.

Tanken är att prissumman ska plöjas ner i de lokala friluftsorganisationerna som är verksamma i vinnarkommunen.

– Friluftsaktiviteterna och engagemanget kommer ofta ifrån de ideella föreningarna. Vi vill därför uppmuntra kommunerna att ge så bra förutsättningar som möjligt, så att det lokala friluftslivet utvecklas, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Vinnaren korades på torsdagskvällen på konferensen Tankesmedja för friluftsliv i Kristianstad. Även om Piteå inte vann utmärkelsen blev kommunens arbete för ett livaktigt friluftsliv uppmärksammat i en presentation.