Ökad försäljning för Lundqvist trävaru

Lundqvist trävaru märker minskad försäljning i storstadsregionerna men det har företaget tagit igen i Norrbotten och Västerbotten

"Det har varit en minskad eftefrågan i storstadsregionerna men det har vi tagit igen i Norrbotten och Västerbotten, säger vd Samuel Holmström.

"Det har varit en minskad eftefrågan i storstadsregionerna men det har vi tagit igen i Norrbotten och Västerbotten, säger vd Samuel Holmström.

Foto: Chrisfoffer Markström

Öjebyn2019-10-27 17:00

Generellt pekar Samuel Holmström, vd för Lundqvist trävaru AB, på att bostadsbyggandet i Sverige går  bra.

– Det är underskott på bostäder i Sverige. Samtidigt minskar byggandet i storstadsregionerna. Andelen småhus brukar ligga kring 40-50 procent av det totala byggandet i Sverige. Nu ligger det på kring 20 procent. I år beräknas det byggas 9 500 småhus, säger Samuel Holmström.

Han säger att också Lundqvist trävaru har märkt en minskad efterfrågan i storstadsregionerna.

– Under 2017 hade vi 470 projekt i Sverige. I år beräknas det gå ned till 420 projekt, men vi har ändå vuxit eftersom vi haft fler affärer i Norrbotten och Västerbotten. Under 2018 omsatte vi 80 miljoner kronor. I år räknar vi med att omsättningen hamnar på mellan 94 till 102 miljoner kronor, säger Lundqvists vd.

– Byggbranschen är konjunkturkänslig men vi har ändå haft en rekordförsäljning under årets första tio månader, säger Jens Lundqvist, delägare i bolaget.

Samuel Holmström säger att de två största produkterna i sortimentet är garage och carportar. De står för 45 procent av omsättningen. 

– Nästa stora nisch är fritidshus som står för 20 till 25 procent av omsättningen. Resterande del består av tillverkning av bland annat maskinhallar och stall.

Han uppger också att företaget växt vad gäller markberedningar och montage av byggnader.

–  Förra året omsatte vi fem miljoner kronor på det.  I år räknar vi med att dubbla den omsättningen till tio miljoner kronor.

På måndag stängs fabriken i Öjebyn. Då påbörjas flytten till det nya industrihuset på Haraholmen.

– Så om två till tre veckor kör vi igång produktionen i den nya fabriken. Men vi räknar inte med att tappa någon produktion eftersom vi ligger två veckor före i tillverkning, säger Holmström.

Den nya fastigheten ryms i ett nybildat bolag tillsammans med Piteå näringsfastigheter (PNF) och beräknas kosta drygt 55 miljoner kronor. 

– Dessutom kommer vi att investera drygt åtta miljoner kronor de närmaste två åren i maskiner och inventarier, säger Holmström.

Flytten till Haraholmen gör att Lundqvists får kapacitet att nära fördubbla produktionen till mellan 800 till 900 enheter per år och det ska ske genom satsningar på nya marknader.

– Vi har redan gjort en lansering i Norge som ser ut att bli bra. Men vi har en förhoppning att växa också på andra marknader som Finland och Danmark, säger Samuel Holmström.

"Vi har haft en rekordförsäljning under årets första tio månader", säger Jens Lundqvist, delägare i trähusfabriken.
"Vi har haft en rekordförsäljning under årets första tio månader", säger Jens Lundqvist, delägare i trähusfabriken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!