Idén om en ny tankstation har vuxit fram i takt med planerna på att stänga den obemannade OK-macken på Sundsgatan.

PT har tidigare berättat att markplätten på Sundsgatan sålts till Lindbäcks Bygg, att övertagandet sker under 2018 och att OK Piteå förbundit sig att sanera marken från föroreningar inför eventuella framtida byggprojekt.

– Men parallellt planerar vi att sätta upp en ny tankstation och helst redan i år. Ytan vi tagit sikte på ligger efter Kolugnsvägen, utanför bussgaraget, polisen och räddningstjänstens fastighet, förklarar Hans Grönlund, ordförande för OK Piteå.

Artikelbild

| ANSÖKAN. Här är skissen som OK Piteå lämnat in som underlag rörande förhandbesked om bygglov.

Ett krux i planläggningen rör dock den aviserade framtida sträckningen av Norrbotniabanan.

– Såvitt vi förstår är banan planerad att dras i anslutning till område vi vill bygga på.

OK Piteå har därför formellt ansökt om ett förhandsbesked rörande ett bygglov hos Piteå kommun.

– Vi undrar om det är möjligt att utveckla våra planer. I så fall bygger vi ett provisorium som är möjligt att flytta den dagen när och om planerna runt tågbanan förverkligas, säger Grönlund.

Artikelbild

| ORDFÖRANDE. "Vår plan är att sätta upp en ny tankstation och helst redan i år", säger Hans Grönlund. (Arkivbild).

Förutom en obemannad tankstation, motsvarande den på Sundsgatan, vill OK Piteå bygga en dygnet-runt-öppen biltvätt, samt att dra en underjordisk pipeline ner mot Södra hamn.

– I hamnen tänker vi sätta upp ett tankställe för båttrafiken, säger Grönlund.

När och om detta blir möjligt stängs båt-macken i Norra hamn. Men blir det inget av Södra hamn-planerna kommer Norra hamn att fortsätta fungera som tankställe för båttrafiken.

Alldelens oavsett om planerna blir av eller inte kommer den bemannade stationen på Oktanvägen att bli kvar som tidigare.

– Inom kort offentligör vi vårt bokslut och efter många år med minussiffror kommer vi nu kunna redovisa ett plus i verksamheten. Jag kan inte avslöja några siffror men det är givetvis jätteroligt att vi lyckats vända en mångårig ekonomisk jobbig trend, säger Hans Grönlund.

– Och med plus i bokslutet kan det säkert finnas utrymme för att ta upp en diskussion om återbäring, säger ordföranden i OK Piteå.

OK Piteå företräder förutom stationen på Oktanvägen och Sundsgatan även mackarna i Norrfjärden, Svensbyn, Långträsk, Pite havsbad och på SCA, plus marinan. Mackarna i Öjebyn och Roknäs sorterar under OK Norrbotten.