Det var under kvällen/natten mellan torsdag och fredag i förra veckan som 46-åringen bragtes om livet. Närmare omständigheter är inte kända, men en 20-årig yngling anhölls under fredagen misstänkt för mord.

I samband med detta hittades den dödes bil vid LF Arena – och i bilen återfanns även Robert Sjömarks kropp.

Vid förhör under den gångna helgen har misstankarna mot 20-åringen stärkts och han häktades på måndagen på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare misstankegraden. Han hade då under förhandlingen medgett ansvar för grov misshandel och vållande till annans död, men nekat till mord.

Artikelbild

| Den försvunne mannens bil hittades på LF Arena. I bilen återfanns mannen mördad. Enligt de senaste uppgifterna från utredningen var mannen skjuten.

Närmare omständigheter om vad som egentligen hänt är inte kända, men nu meddelar alltså åklagarmyndigheten att den döde avlidit till följd av att ett vapen har avlossats, att han blivit skjuten med andra ord.

20-åringens försvarsadvokat Christina Lehto bekräftar detta och säger att uppgiften varit känd för henne sedan tidigare.

– Ett vapen har avlossats, det är riktigt, säger hon.

Men din klient säger ju att det inte var meningen att döda, hur är det möjligt om mannen blivit skjuten?

Artikelbild

| Den försvunne mannens bil hittades på LF Arena. I bilen återfanns mannen mördad. Enligt de senaste uppgifterna från utredningen var mannen skjuten.

– Det var inte meningen att skottet skulle döda, han trodde inte att han skulle dö av skottet, mer kan jag inte säga, svarar Christina Lehto.

Hon är, liksom polis och åklagare, förhindrad att berätta mer än så på grund av förundersökningssekretessen.

Kriminalkommissarie Aron Backman, Piteå, är polisiär spaningsledare. Förundersökningen är åklagarledd och han berättar att det är via åklagarmyndigheten som all eventuell information ska gå. Han är därmed förhindrad att yttra sig om utredningen.

– Vad gäller uppgifterna om preliminär dödsorsak kan jag i alla fall säga att det har vi medvetet gått ut med för att stoppa all ryktesspridning, säger Backman.

Och det är en uppgift som kammaråklagare Ulla-Karin Lindström, som är FU-ledare, senare bekräftar.

– Ja, det har vi i samförstånd bestämt att vi skulle gå ut med för att förhindra all ryktesspridning på sociala medier, mer än så kan jag inte säga nu.

Vare sig åklagare eller polis vill gå in på huruvida något misstänkt mordvapen eller enbrottsplats identifierats.

Utredningen är i sin linda och fortsätter med oförminskad styrka, bland annat har den häktades bostad också spärrats av för teknisk undersökning. Ingen kan dock uttala sig om vad man eventuellt funnit där.