PICC (perifert inlagt central kateter) är en typ av slang som sätts in i ett så stort blodkärl som möjligt för att kunna göra en så bra behandling som möjligt.

Den här metoden är ett alternativ till infarter som exempelvis venportar.

I en månad har mottagningen tagit emot patienter och under fredagen invigdes den inför en förväntansfull personal på IVAK.

Artikelbild

| För patienterna som kommer till den nya mottagningen på Piteå sjukhus tar det en timme från dörr till dörr.

– Det finns patienter som behöver 20–30 stick för att ta ett blodprov och nu tar vi bara ett. Det här är en jättevinst för patienterna och arbetsmiljön förbättras, säger Claes Enberg, specialistsköterska på Piteå sjukhus.

Investeringen för Region Norrbotten är på 250 000 kronor med ultraljud och navigationssystemet.

Sedan kostar varje slang 2 000 kronor.

– Om man jämför med en venport pratar vi om ett operationslag med operationstid och då är vi uppe i långt mycket mer kostnader.

För patienterna som kommer till mottagningen tar det ungefär en timme och under den första månaden har 18 patienter från hela länet fått hjälp.

– Vi ser att det är ett stort behov av en sådan här verksamhet, säger Claes Enberg och menar att upplevelsen för de 18 patienter som kommit till PICCline-mottagningen har varit positiva.

– Vi hade en patient för två veckor sedan som hade skjutit en älgtjur på förmiddagen. Han hade en oslaktad älg hemma som han ville skynda sig till. När han kom till oss och var klar sa han "vad bra då hinner jag jaga på eftermiddagen också". Det är inget vi rekommenderar, men så nöjd var han.