Nu tar hon över familjeföretaget

Isabelle Johansson har varit i Bilhallen på Backcity i Piteå sedan hon var barn. Nu tar hon över familjeföretaget som hennes mamma drivit i 31 år.

Isabelle Johansson trivs bra bland bilarna, men när hon inte jobbar är hon i stallet. "Det är mitt andrum. Jag börjar varje dag i stallet.", säger hon.

Isabelle Johansson trivs bra bland bilarna, men när hon inte jobbar är hon i stallet. "Det är mitt andrum. Jag börjar varje dag i stallet.", säger hon.

Foto: Elin Emborg

Piteå kommun2019-10-18 09:35

En inbjudande soffhörna, gröna växter och ett gym där kunderna får träna medan de väntar. De två hallarna på Backcity i Piteå rymmer inte enbart bilar.

– Vi ser kanske inte riktigt ut som andra bilhallar, säger Isabelle Johansson när hon visar runt på området.

– Vi vill att det ska vara hemtrevligt, det är något som avspeglar oss som personer. Kommer man hem till oss åker kaffet direkt fram, man ska känna sig välkommen. Det är något jag är uppvuxen med och så ska det givetvis också vara här.

Isabelle Johansson är bokstavligen uppvuxen i Bilhallen. Hennes mamma Lotta Johansson startade upp företaget och har drivit verksamheten i 31 år, och 28-åriga Isabelle har varit med sedan start.

– Jag har nog provat flest bagageluckor av alla barn, haha. Lotta tog aldrig mammaledigt så jag var här väldigt mycket. Jag minns det bara som positivt, säger hon.

Att det skulle bli just bilbranschen även för henne var dock inte självklart. Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm med siktet inställt på att göra något nytt.

– Jag hade en bild av att jobba inom marknadsföring och fick jobb på ett hotell. Men jag kände direkt att Stockholm inte var jag. Jag tycker inte om det anonyma, att ingen vet vem man är. Det älskar jag med Piteå, man går på stan och hälsar på var tredje person, det är genuint.

Efter ett halvår återvände hon hem till Piteå och sedan dess har hon jobbat som säljare på Bilhallen. För två år sedan utökade företaget, de investerade i nya lokaler och blev dubbelt så stora. De begagnade bilarna som tidigare stått ute fick flytta in i en nyrenoverad inomhushall.

Framåt är planen fler verkstadsplatser för att kunna korta ner väntetiderna ytterligare.

I planerna ingår också att Isabelle Johansson ska ta över företaget efter sin mamma.

– Det är en process som redan har påbörjats. Vi kommer att fortsätta driva det tillsammans men ägandet går över till mig.

Hur känns det att ta över företaget?

– Jag känner stolthet. Hon är supertuff som vågar lämna över ansvaret och låta mig sitta i viktiga möten. Det känns jättekul och jag värnar ju om det precis lika mycket som henne. Så jag är både ödmjuk och stolt över att få den förmånen.

Hur är det att jobba med sin mamma?

– Vi förstår varandra. Vi säger “gör du, så gör jag”, och så löser vi det bara. Vi hjälps åt och vet vad som behöver göras för att allt ska gå runt. Hon har 30 års erfarenhet från branschen vilket är en otrolig styrka, medan jag har mer nytänk och tänker marknadsföringsmässigt med sociala medier. Det blir en väldigt bra match.

Isabelle Johansson berättar om de olika koncept hon jobbar med, som de årliga vip-kvällarna med middag och förhandsvisning av nya bilmodeller, och däckbytarkvällar där alla får hemgjorda köttbullemackor.

– Det blir som en happening. Det är alltid trevligt när kunderna får träffas och surra med varandra, och vi får chans att säga hur nöjda vi är med dem som kunder.

Var kommer alla dina idéer från?

– Det är en önskan om att hela tiden få nöjdare kunder. Det är en sak att utvecklas och få mer att erbjuda i huset, som glasrutor och plåt. Men jag tror också på att satsa på de mjuka värdena, säger Isabelle Johansson och fortsätter:

– Man ska känna sig trygg hos oss. Ett bilköp är den största affären, efter en bostad. Det är mycket pengar och tillit de sätter hos oss, och det har vi stor respekt för.

Vad driver dig?

– Jag är väldigt mån om bra relationer och tycker det är jätteviktigt med tillhörighet i vår personalstyrka. Teamet driver mig mycket, att vi hela tiden jobbar framåt tillsammans mot mål. Sakta men säkert, tryggt och stabilt.

Vilka är de största utmaningarna?

– Bilbranschen är extremt svår på grund av nya skattesystem och miljökrav, vi har jättemycket saker som händer de närmsta åren. Det går mer mot elbilar, här uppe pratar man mycket om räckvidderna som är för korta och laddningsstationerna som är för få. Att anpassa sig till det är de största utmaningarna. Vi ska vara ett föregångsland i Europa och det är bra, men en stor utmaning för branschen.

Har du ditt drömjobb?

– Mitt drömjobb är att få vara runt människor. Att få göra det här tillsammans med Lotta, ja det är absolut min dröm. Det här är allt jag brinner och lever för, säger Isabelle Johansson och fortsätter:

– Jag älskar att vara egenföretagare, det är otroligt roligt att kunna förändra och att det går så fort. Vill jag göra en förändring kan det ske från nästa dag, det är otroligt lyxigt.

Lotta Johansson och Isabelle Johansson delar även hästintresset och spenderar mycket tid tillsammans i stallet.
Lotta Johansson och Isabelle Johansson delar även hästintresset och spenderar mycket tid tillsammans i stallet.
Isabelle Johansson

Ålder: 28 år.

Familj: Sambo Jonas, hunden Lou och hästarna Dacapo, Dallas och Plommon.

Bor: På jobbet, i stallet och vid havet.

Gör: Driver Bilhallen tillsammans med mamma Lotta Johansson.

Aktuell med: Axlar ansvaret för familjeföretaget.

Intressen: Spenderar all min lediga tid på hästryggen.

Dricker helst: Kaffe och bubbel.

Äter helst: Tillsammans med andra.

Kör: Alltid fyrhjulsdrivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!