Veckan har bland annat bjudit på säsongens hittills lägsta temperaturer, 39,7 minusgrader i Nikkaluokta, och det första isdygnet på två år. Från klockan 19 på måndagen och ett dygn framåt var det minusgrader i hela landet.

Men i dag har dte vänt.

– Redan på onsdagen kommer mildare luft in över Götaland, på kusterna kan det bli plusgrader och bara ett par minus på dagtid i inre delarna av Götaland, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

På torsdagen klättrar temperaturerna upp till noll eller några plusgrader på många håll i Götaland och upp till Stockholmsområdet.

I norr kommer kylan att ligga kvar på tvåsiffriga minusgrader ett par dagar till, fram till fredagen. Men det blir inga temperaturer nedåt 40 minusgrader.

– Det kommer att bli mildare både i Norrbotten och i Jämtlands län. På dagen på fredag ser det ut att kunna bli bara ett par minusgrader mot kusten, och kring tio längre inåt land. Nu har det ju generellt varit 15–20 minusgrader även dagtid i norr så det blir mildare även norrut till helgen, säger Malva Lindborg. (TT)