Föreläsningsturnén startade i Piteå på måndagen, med ABF och LO som arrangör, först vid Framnäs folkhögskola på dagtid, sedan vid Kyrkcenter i Piteå på kvällen.

Rubriken, baserat på hennes smek- eller snarare öknamn, har hon satt själv.

För det är det allt handlar om. Hur hon, nästan utan att hon själv fattat hur det gick till, kom att bli en del av Vit makt-rörelsen.

Artikelbild

| Med sin dator och sin bok. Nazibruden Anna-Lena Joners Larsson turnerar med sin föreläsning om livet i Vit makt-rörelsen.

Via en tjejkompis, som hon körde hoj och partajade med, kom hon först i kontakt med den högerextrema världen.

– Vi skulle gå på en Dia Psalma-konsert och bo hos en kompis till henne. Först reagerade jag över alla böckerna, böcker och författare jag aldrig hört talas om, sedan över några vinflaskor som stod som prydnad i hyllan. När jag gick närmare såg jag att bland annat Hitler och Himmler prydde etiketterna, berättade hon för publiken i Framnäs aula.

Här ifrågasatte Joners Larsson det hon såg med orden "men hur kan du ha honom i hyllan, han har ju dödat en miljon människor i koncentrationslägren?" men fick till svar "Glöm det du lärde dig i skolan, du är lurad. Läs den här..."

I handen fick en förintelseförnekande bok.

Det var 2009. När hon året därpå mötte mannen som kom att bli hennes barns far, blev hon per automatik en del av vit makt-rörelsen.

Mannen var en av Sveriges mest kända nazister och sångare i ett av Europas största vit makt-band.

– Och då har jag ändå hela tiden hävdat att folk får tycka vad de vill, men att jag inte har några sådana åsikter – och vi pratade aldrig politik hemma heller, säger hon.

Ändå var hon ju en del av alltihop, särskilt då hon tog tag i och styrde upp mannens karriär. Hon berättar om hemliga, olagliga spelningar världen över bland annat 2011 i Tyskland på en Hells Angels-fest, där en gammal SS-man propagerade.

Sakta började hon ta till sig argumenten och allt kulminerade då en vän dök upp med sin 18-åriga dotter, som våldtagits på en fest med flera ensamkommande.

– Jag blev så arg, skrev flera debattartiklar och plötsligt hade jag Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti vid mitt köksbord.

Men Joners Larsson börja vilja ut från alltihop och när mannen "försvann" var hon otroligt ensam.

– När jag då gick till öppna förskolan med tusen argumen, men bara möttes av kärlek ändrades allt.

Hon engagerade sig i kyrkan och olika projekt och insamlingar. I dag arbetar hon som integrationsassistent i kommunen och har engagerat sig i flyktingfrågan.

Joners Larsson har också skrivit en bok om sin resa och föreläser i ämnet, dock utan att gå in på djupet i vad hon varit med om.