Namnbyte på Musikhögskolan i Piteå

"Musikhögskolan i Piteå" är ett minne blott. Den nedtagna skylten med de tillhörande svanarna har väckt starka reaktioner hos både lärare och studenter.

Skylten "Musikhögskolan" och de tillhörande svanarna är ett minne blott, något som väckt reaktioner. Nu ska en ny skylt på plats med texten: "Luleå tekniska universitet".

Skylten "Musikhögskolan" och de tillhörande svanarna är ett minne blott, något som väckt reaktioner. Nu ska en ny skylt på plats med texten: "Luleå tekniska universitet".

Foto: Robert Lundberg

Piteå kommun2019-12-02 10:46

– Det har varit på gång länge, men plötsligt var den bara borta. Det har inte gått ut vad jag vet, säger en lärare på skolan som vill vara anonym.

Musikhögskolan i Piteå fyllde 40 år förra året, något som uppmärksammades med ett stort firande. Nu är skylten med namnet ett minne blott.

– Det är sorgligt. Jag är anställd vid Musikhögskolan i Piteå. Många gamla studenter säger ju också att det är en identitet. Det är inte snyggt gjort, säger läraren som menar att många har Musikhögskolan i Piteå som referens, det är det man sökt till, och det är något Piteå kunnat vara stolt över. 

Enligt Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet, var det ett ledningsbeslut att ta ner skylten.

– Vi uttrycker det som: "Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet" eller "Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet vid Piteå campus", men om vi bara fortsätter att säga "Musikhögskolan i Piteå", då kommer vi inte att kunna göra oss kända för det, säger hon.

Hon menar att det i dag är svårt att rekrytera både studenter och lärare till den konstnärliga verksamheten i Piteå, samt att få externa finansiärer då det inte nog tydligt framgår att verksamheten är kopplad till LTU.

– Man ser inte hur det hänger ihop.Vi måste marknadsföra oss så att folk förstår vilken bra och viktig verksamhet vi har. Majoriteten av våra studenter kommer ju inte från Piteå eller ens från Norrbotten och det gör inte våra anställda heller, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Det officiella namnet på verksamheten i Piteå är egentligen numera Institutionen för kommunikation och lärande, KKL vid Luleå tekniska universitet.

– En ny skylt kommer att sättas upp där det står: "Luleå tekniska universitet" som på alla våra andra verksamhetsorter, så att det tydligt framgår att Piteå är en studentstad, säger rektorn.

Hon menar att det inte heller var "snällt" mot varken lärare eller studenter att bara använda namnet Musikhögskolan när man även har media- och danslärarutbildning i samma lokaler.

– De andra lärarna och studenterna har kanske känt sig undanskuffade.

Men hur ser du på reaktionerna som ändå kommit fram, att lärare och studenter upplever det som att man tappar sin identitet?

– Där får vi fortsätta att bygga. Musikhögskolan är ett starkt varumärke som vi inte kommer sluta med, men vi måste hitta ett sätt att koppla ihop det till vår organisation.

"Det är viktigt att det framgår att Piteå är en universitetsstad" säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet, LTU.
"Det är viktigt att det framgår att Piteå är en universitetsstad" säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet, LTU.
Karta: Musikhögskolan Piteå, Ltu
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!