Mannen greps av polis i Uppsala på onsdagen, efterlyst för en rad bedrägerier över hela landet, bedrägerier som drabbat framför allt äldre kvinnor.

I Piteå drabbades en 89-årig kvinna i november av ett bedrägeri, som polisen är hyfsat säker på att den nu gripne mannen låg bakom.

Kvinnan, som är blind på ett öga och har litet svårt att röra sig, hade varit och handlat. Väl hemma i hyreshuset, såg hon mannen som stod och studerade namntavlan i entrén, men gick vidare.

Artikelbild

| Gripen. Den 69-årige bedragaren greps på onsdagen i Uppsala. Han dömdes första gången redan 1966.

– Jag är lite ostadig och i hallen vinglade jag till och var nära att ramla. Då dök mannen plötsligt upp i dörren och erbjöd sig att bära in mina matkassar i köket, berättade hon för PT några dagar efter incidenten.

När kvinnan kom in i köket, satt mannen vid bordet – med hennes bankkort i näven. ”Nämen vad gör du?” sa hon och tog ifrån honom kortet.

Mannen ska då ha berättat att han var utsänd av Ica, där hon enligt honom fått för litet växel på grund av ett datafel i kassan. Han skulle rätta till problemet.

Mannen satt kvar en stund, visade kvitton och gjorde anteckningar och pratade om felet. När han gick, hade han på nytt lagt beslag på kvinnans bankkort.

Hon gick tillbaka till Ica när hon upptäckte det. Och när de bestämt förnekade all kännedom om saken och hänvisade till banken började hon förstå att hon blivit lurad.

Och mycket riktigt. På banken kunde man direkt upplysa om att 15 000 kronor nyligen tagits ut från hennes konto.

– Det var mina sparade pensionspengar. Det känns verkligen tungt, konstaterar hon.

Ganska snart riktades Pitepolisens misstankar mot en välkänd notorisk bluffmakare, som lurat företrädesvis äldre damer under många, många år. En känd sol- och vårare som dömdes första gången redan 1966.

– Det var både signalementet och beteende som stämde in på den här mannen, säger kriminalkommissarie Aron Backman vid Pitepolisen.

Mannen hade fångats på film i matbutikens övervakningskameror och blev igenkänd av en polis, som jobbat med bedrägerier i Stockholm på 70-talet.

Mannen som nu gripits i Uppsala är misstänkt för bedrägerier över hela landet. Han blev igenkänd, men tog till flykten då polispatrullen försökte stoppa hans bil.

Han sprang då in på ett industriområde, men kunde ganska omgående ringas in efter en kort språngmarsch av polismännen som var både yngre och i bättre kondition.