– Vi vill minska matsvinnet och om inte våra kunder i Norrbotten gett den här maten en andra chans hade den kastats. De är riktiga miljöhjältar, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Under 2017 sålde Matsmart totalt 52 ton mat i Norrbotten som annars hade slängts. Det är en ökning med 190 procent från 2016, då motsvarande siffra var 18 ton. Den mat som norrbottningarna räddade 2017 minskar utsläppen av koldioxid, och hindrade 241 kvadratmeter is i Arktis från att smälta, skriver Matsmart i ett pressmeddelande.

– Våra kunder gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor, säger Karl Andersson.

Många svenskar slänger ofta mat när de ser att bäst-före-dagen har passerats, enligt en Sifoundersökning som Matsmart låtit göra. Men bäst-före-datumet är bara en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Maten kan ätas i veckor, månader och till och med år efter att bäst-före-datumet passerats.

– Mat som ris, olivolja eller müsli blir inte dålig bara för att måndag blir tisdag och bäst-före-datumet passerats. Använd dina sinnen. Luktar, smakar och ser maten okej ut så är den också okej att äta, säger Karl Andersson.

Matsmart är en nätbutik som säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser med hemleverans över hela Sverige.