Miljoninvestering på läs och lek

Lek och läs prioriteras i kultur- och fritidsnämndens investeringar. Lekparker och biblioteket får pengar under nästa år.

Genom åren har ett flertal av kommunens lekparker rustats upp. Nästa år är det dags för Norrfjärden och Bergsviken. (Arkivbild)

Genom åren har ett flertal av kommunens lekparker rustats upp. Nästa år är det dags för Norrfjärden och Bergsviken. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

Piteå kommun2019-10-16 19:00

I maj äskade kultur- och fritidsnämnden 16 miljoner kronor av kommunfullmäktige för investeringar under 2020. Det hela slutade med en pott på 7,7 miljoner kronor för nämnden att själv förfoga över.

Vid tisdagens sammanträde togs beslut om hur man vill att pengarna används. Det blir fokus på lek och läs där satsningen på lekparksplanen fortsätter. Det handlar om att investera 700 000 kronor på att renovera lekparkerna i Bergsviken och Norrfjärden under 2020. (Lekparken på Fiolgatan i Öjebyn ska få pengar år 2021 och lekparkerna på Norsvägen i Rosvik och Prästbovägen i Hortlax får pengar under 2022). Då det gäller lekparker har kommunen en ambition att varje år fixa till en lekpark som är centralt belägen samt en i byarna.

En miljon kronor satsas på fortsatt renovering av Strömsundskanalen, där kanterna till kanalen fixas till.

Två av de totalt 7,7 miljonerna har redan öronmärkts för bygget av en ny scen i Badhusparken. Den gamla är sliten och angripen av svartmögel. Beslutet att investera togs redan i september. Detta för att så fort som möjligt kunna påbörja projekteringen samt söka rivningslov och bygglov. Förhoppningen är att kunna ha en ny scen på plats om cirka ett år.

1,4 miljoner kronor satsas på nya bokhyllor i biblioteket som i dag har hyllor från 70-talet som inte går att rulla.

Elisabeth Lindberg, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, är nöjd med de beslut som fattats.

– Lite extra roligt är det att Badhusparken fixas till inför jubileumsåret 2021. Det känns också bra att få komma igång med en uppfräschning av biblioteket. Nya hyllor har funnits på önskelistan länge. Önskemålet från biblioteket var dubbelt så stort men med 1,4 miljoner kronor kommer man en bra bit på väg i alla fall.

1,8 miljoner kronor avsätts i en ospecificerad pott under namnet maskiner och några hundratusen går till löpande investeringar på park och anläggning.

Eftersom investeringspengen landade på 7,7 miljoner och inte på 16 som man önskat, blir det en del investeringar som hamnar på vänt. Dit hör renovering av omklädningsrummen vid Norrstrandspoolen och en ny barnpool i Öjebyns badhus.

– Det är klart att vi helst hade velat ha dubbelt så mycket pengar men med de resurser vi fick så har vi försökt göra det bästa. Att få en pott och själva prioritera är nytt för i år och känns riktigt bra. Tidigare prioriterade fullmäktige utifrån en lista vi tagit fram.

Elisabeth Lindberg, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, är glad över att få en pott med pengar där nämnden prioriterar investeringar själva. (Arkivbild)
Elisabeth Lindberg, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, är glad över att få en pott med pengar där nämnden prioriterar investeringar själva. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!