Fredag 25 maj är ”Orange Day”, utlyst av FN-organet UN Women för att uppmärksamma kampen mot våld mot kvinnor. I Sverige är den statistiken fortsatt dyster.

– Förra året mördades 14–15 kvinnor och mellan 50 000 och 60 000 misshandlades, säger Hans Hansson, som tog initiativ till Piteuppropet, en rörelse mot mäns våld mot kvinnor för 14 år sedan.

Nätverket fick ett 50-tal kopior i hela Sverige.

Artikelbild

| Ann-Christin Forsman och Anette Jonsson körde från Umeå för att manifestera mot mäns våld mot kvinnor.

– Män fortsätter att misshandla kvinnor men skillnaden nu mot då är att det inte längre råder samma tystnad, sade Hansson.

Han talade på Rådhustorget efter att ett 20-tal motorcyklar kört Havsbadsvägen från E4 in mot Piteå där mc-åkarna ville manifestera nolltolerans mot mäns våld mot kvinnor.

Gunnel Ekman som åker Harley Davidsson uppmärksammade att Orange Day har blivit en stor grej i södra Sverige, så hon ringde den arrangören. Efter det beslöt hon sig för att ta initiativ till en mc-kortege runt Fyrkanten. Det blev en sen återupprepning av majrundan.

Två västerbottningar dök också upp på sina HD-cyklar. Ann-Christin Forsman och Anette Jonsson åkte 23 mil från Umeå för att manifestera mot mäns våld mot kvinnor.

Artikelbild

| För 14 år sedan skapade Hans Hansson ett nätverk mot våld mot kvinnor. "Kvinnor fortsätter att misshandlas men skillnaden är att nu är det inte lika tyst om det", sade han.

– Detta är angeläget. Både för kvinnor och män, sade Ann-Christin Forsman.

Kommunalrådet Helena Stenberg (S) deltog på torget. Hon tog upp att var tredje kvinna i Sverige någon gång har utsatts för våld. Hon är dock är nöjd med att Sverige nyligen fått en samtyckeslag.

Artikelbild

| Kortegen körde havsbadsvägen in mot Piteå.

– Jag är glad att vi kommit dit. Det är en viktig markering, sade hon.