Max sjunger och mamma filmar.

Alla improviserade sångtexter handlar om den store idolen, Zlatan, och filmklippen har delats, spridits och utvecklats till rena klickmonster på nätet.

Den charmige 8-åringen från Altersbruk har gjort succé med sitt otyglade gitarrplink och sina egentolkade Zlatan-trudeluttar.

Artikelbild

| Lördagkväll är det dags att möta den stora idolen, Max Ökvist, 8, bänkar sig på Friends Arena för att kolla in Zlatan.

Och nu kommer sången att ta Max och hans familj hela vägen till Friends Arena, dit Sportbladet bjudit in familjen Ökvist för att få chansen att dokumentera Max möte med den stora fotbollsvärlden.

Tio mål

Visserligen har Max redan erfarenhet från träningsspel i knattelaget Alters IF – men Sverige mot Danmark i EM-kvalets playoff inför 50 000 åskådare är något mera skarpt läge.

– Det blir jätteroligt, intygar Max och vem som vinner kampen på lördag ser han som rätt givet.

Artikelbild

| Mini-Zlatan gör ett ryck, dubbelfintar och plötsligt blir det måljubel hemma hos familjen Ökvist i Altersbruk. Max kan sin sak. Och i kväll sitter han bänkad på Friends Arena.

– Zlatans lag vinner och Zlatan gör tio mål, säger 8-åringen och demonstrerar en överstegsfint hemma på köksgolvet.

Hjärtoperation

Artikelbild

| Matchmunderingen är noga utprovad. Heja Zlatan/Sverige-kepsen sitter perfekt och landslagströjan likaså. Max är redo för avspark.

Max Ökvist föddes i mars 2007 med två komplicerade hjärtfel och Downs syndrom.

– Hjärtfelen åtgärdades vid en stor operation i Göteborg när Max bara var fem veckor gammal. För att informera alla hemmavid om hans hälsotillstånd startade jag en blogg och började skriva, berättar mamma Anna.

Artikelbild

| För att Max ska lära sig namnen på spelarna har han och mamma Anna gjort ett memoryspel med hela landslaget och givetvis ingår Max i truppen.

Rapporteringen har levt vidare och utvecklats allt eftersom – och det är också på bloggen (ettnyttliv.com) som Max förkärlek för Zlatans bollkonster filmatiserats och fått fullt utlopp.

– Överlag har tanken varit att sprida kunskap, tipsa och inspirera andra med en extra kromosom i familjen, men det har ju blivit lite mera än så, konstaterar Anna Ökvist.

Artikelbild

| När inte Max spelar gitarr, se instrumentarsenalen i bakgrunden, så är det fotboll och Zlatan som gäller för hela slanten.

Årskurs två

Och det blir många intryck att återberätta för klasskompisarna i årskurs två på grundsärskolan när Max återvänder dit på måndag.

Artikelbild

| Två av de mest tummade korten i Memoryspelet, Max och Zlatan.

Men delar av matchbilderna har han redan klart för sig.

– Han kommer att ta huvudet ner och foten upp i luften, och skjuta bakvägen, säger Max och ger en målande beskrivning av idolens patenterade baklängessparkar, så kallad bicicletas.

Artikelbild

| Se till och vara Maxad i dag, Zlatan!

– Danmark glider med ryggen i målet och missar, och Zlatan gör mål över benet på han.

Förbundskapten Erik Hamrén kanske borde ta en kontakt före avspark!?

Artikelbild

| Se till och vara Maxad i dag, Zlatan!

Motivator

– Det är otroligt vilken påverkan Zlatans idolskap haft på Max, som behövt lite mera tid på sig för att lära sig saker, som att tala till exempel.

Artikelbild

| Kulan i luften. Max Ökvist, 8, från Altersbruk är redo för match.

– När jämnåriga barn pratade använde han tecken för att kommunicera. Men Zlatan har varit ett bra verktyg för att skapa motivation för att prata, sjunga, träna motorik och fokusera i största allmänhet, säger Anna.

För mamma Anna, pappa Jonas och storasyster Fanny, 14, blir helgens utflykt med resa, hotellboende och EM-kval också ett äventyr av kolossalformat.

Artikelbild

| Se till och vara Maxad i dag, Zlatan!

– Vi har aldrig sett en stor fotbollsmatch live från läktarplats och det ska bli en fantastisk upplevelse, säger Anna, själv drabbad av fibromyalgi vilket gör fotbollsresan till en stor fysisk utmaning.