Flyktingvän är ett samarbete mellan Piteås flyktingsamordning och Svenska kyrkan. Målet är att knyta till sig Piteåbor i olika åldrar och livssituationer som är intresserade att delta. Strax före sommaren 2015 intensifierades arbetet med en film som spreds på sociala medier. Filmen nådde 66 000 visningar. Responsen blev positiv och i kombination med höstens flyktingströmmar ökade allmänhetens engagemang ytterligare.

– Vi ville visa att det är de små, enkla handlingarna som gör skillnaden för en förbättrad integration. Att ses över en fika eller träffas en stund på lekplatsen. Umgänget ska vara kravlöst och förhoppningsvis blir man vänner för livet, säger Piteå kommuns flyktinghandläggare Keflemariam Ghebru.

Bland dem som varit engagerade under en längre tid finns flera intressanta historier. Karina Westerlund har umgåtts med en eritreansk familj i ett par år och berättar att hon blivit som en extra mormor för barnen och fått uppleva mycket värme, empati och gästfrihet.

Artikelbild

| Handläggare. Keflemariam Ghebru, flyktinghandläggare, framhåller att umgänget ska vara kravlöst och förhoppningsvis blir man vänner för livet.

Temnewo Kidane en av de nya Pitebor som har fått en egen flyktingvän.

– Jag har både bjudit hem och blivit bortbjuden. Min flyktingvän är mycket engagerad och låter mig följa med på olika saker, bland annat har jag fått följa på ishockey, något som jag aldrig kunnat drömma om. Min flyktingvän uppmuntrar mig mycket, säger Temnewo Kidane.

Intresset för att bli Flyktingvän är fortsatt stort. Ett stort antal matchningar är redan klara och flera Piteåbor står på kölista i väntan på ny kamratskap.

– Det finns ett stort och äkta engagemang hos Piteåborna vilket känns fantastiskt eftersom behovet är fortsatt stort, avslutar Keflemariam Ghebru.