Det var mer än fullsatt i Kaleido på onsdagskvällen. Uppskattningsvis runt 100 personer hade passande nog mött upp för att fira Finlands 100-årsdag.

– Onnea Suomi! Grattis Finland! inledde Satu Takkinen innan kommunalrådet Helena Stenberg (S) fattade micken och pratade om den nordiska modellen och allt fantastiskt som Sverige och Finland har gemensamt.

För det belönades hon med en spontan kram. Och sen blev det allsång – och spontandans, allt ackompanjerat av Akat ja Ukot (gummor och gubbar), gruppen vars huvudsyfte är att bevara det finska kulturarvet i sång och musik. Och att ha roligt tillsammans förstås!

Artikelbild

| Funderingar. "Hmmm, hur gör vi här?" såg Akat ja Ukot att fundera. Från vänster Ivar Johansson, Torbjörn Lundberg, Irene Danielsson och Timo Kultalahti.

När Tarja Öhlund, för dagen klädd i Rovaniemis vackra hembygdsdräkt, först traditionsenligt tänt de två ljusen exakt klockan sex och därefter lockat hela församlingen på fötter för att sjunga tillsammans tyckte Leif Fyrsjö att det var läge att svänga sina lurviga också. Och självklart tackade Tarja Öhlund ja.

Efter allsång och fika, tog poeterna vid. Det lästes dikter på både finska och svenska av Kaarina Dahlberg, Timo Saarensilta, Carl Danell, Marjatta Takkinen och Gun-Marie Johansson.

Satu Takkinen läste sedan berättelsen om Ninna, det osynliga barnet, av Tove Jansson och visade egna illustrationer till.

Firandet blev en trevlig tillställning och ingen av arrangörerna – ABF, Föreningen Norden och Piteå kommun – hade nog egentligen räknat med en sådan uppslutning.