Ett av de säkraste vårtecknen är när barn börjar knacka dörr för att sälja majblommor. På torsdagen startar den traditionella försäljningen som har pågått sedan 112 år tillbaka.

På Björklundaskolan i Öjebyn var eleverna ivriga att börja sälja, när Majblommans lokalförening i Piteå och Öjebyn var på besök för att informera. Själva försäljningen börjar på torsdagen.

Trotjänaren Barbro Nilsson, som varit aktiv i Öjebyföreningen i 25 år, var på plats för att informera om historien kring majblommans uppkomst och visa sin samling av gamla majblommor.

Artikelbild

| Camilla Lundmark och Victoria Lundmark berättar att föreningen har mycket på gång under våren, bland annat gratis bio.

Hon informerade också om att Öjebyn och Piteå nu gått ihop till en enda förening, då många som varit aktiva slutat av åldersskäl – precis som hon själv gör efter denna säsong. Även Munksund-Hortlax har gått ihop till en förening, vilket innebär att det nu finns två föreningar i Piteå kommun istället för fyra.

Nytt för i år är att det även finns möjlighet att betala med swish, vilket i det allt mer kontantlösa samhället förhoppningsvis kommer att förenkla försäljningen.

Oliver Andersson och Jolene Bergman är två av eleverna som ska sälja.

– Jag har sålt två väskor förut. Jag tävlade med min syster och jag vann, hon hade fyra majblommor kvar, sa Oliver Andersson.

Artikelbild

| Oliver Andersson och Jolene Bergman ser fram emot att sälja årets majblommor.

Jolene Bergman har inte sålt själv, men följt med en kompis så hon vet hur det går till.

Piteå-Öjeby-föreningen har även tagit nya grepp för i år.

Artikelbild

| Eleverna ser fram emot att få börja sälja majblommor på torsdagen.

– Vi ska ha gratis bio för alla barn mellan sex och tolv år. Vi samarbetar även med Hanséns som tillverkar en bakelse maj månad ut där föreningen får fem kronor per styck, säger Camilla Lundmark.