Kvinnorna är vänner sedan länge. Den andra, som tidigare dömts för rattfylleri och olovlig körning, stod åtalad för hastighetsöverträdelse och grov olovlig körning då hennes körkort fortfarande var återkallat.

Väninnan vittnade i rättegången och sa att det var hon som kört, detta trots att åklagaren presenterade bildbevis i form av foton från hastighetskameran.

Kvinnan berättade att det var i en nödsituation, då hon fastnat med foten i gaspedalen, som kollegan klättrat över och satt sig i hennes knä för att kunna avstyra faran.

Tingsrätten var tveksam men köpte resonemanget så tillvida att den inte ansåg det bevisat att den andra verkligen kört, men hovrätten dömde henne så som hon åtalats.

Detta fick till följd att väninnan, som är i 60-årsåldern och tidigare ostraffad, kom att åtalas för att hon ljugit i rätten.

Tingsrätten fann att det tydligt syntes på bilderna att det var den andra som körde då hon satt rakt fram och med bilbältet fastspänt och dömde den åtalade till fyra månaders fängelse, en dom som hovrätten nu fastställt.