Lindgren: "Det behövdes ingen polisanmälan"

ABF:s styrelseordförande Christian Lindgren övervägde aldrig polisanmälan – trots upprepade sexuella kränkningar av chefen och affärspartnern Mats Johansson.

ABF:s styrelseordförande Christian Lindgren valde att inte polisanmäla chefen Mats Johansson efter de sexuella kränkningarna. "Det var inte i ett sånt läge", säger han.

ABF:s styrelseordförande Christian Lindgren valde att inte polisanmäla chefen Mats Johansson efter de sexuella kränkningarna. "Det var inte i ett sånt läge", säger han.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2019-10-18 19:28

Den förre ABF-chefen Mats Johansson utsatte personalen för sexuella kränkningar och kränkande särbehandling, vilket utreddes och fastslogs i den arbetsmiljöutredning som vidtogs. 

Den externa konsulten konstaterade vid ett möte med styrelseordförande Christian Lindgren att missförhållandena handlade om "allvarliga lagbrott" – trots det togs Johansson inte ur tjänst.  

En polisanmälan övervägdes aldrig heller.

– Nej, det behöver man inte göra i dessa fall, säger Lindgren.

Varför inte?

– Det var inte i ett sånt läge. Jag tänker inte kommentera mer om det. Det handlar om integritet och sekretesskydd för alla parter.   

Varför entledigades inte Mats Johansson, när han anklagades för sexuella kränkningar?

– Vi valde att han skulle få ta hand om administrativa göromål i stället.  

Christian Lindgren och Mats Johansson har, vid sidan av ABF:s verksamhet, startat upp den ekonomiska föreningen Actio, som med ABF Boden anordnade odlingsprojekt för nyanlända och bedrev ett café på Havremagasinet.

Actios verksamhet är vilande sedan en vecka tillbaka.

– Vi var utlovade ett kommunalt bidrag som vi inte fick, därför har vi sagt upp samarbetet med Havremagasinet. 

Christian Lindgrens privata samröre med Mats Johansson har dock skapat spekulationer om vänskapskorruption. 

– Kvalificerat skitprat. Vi ville starta ett socialt företag för nysvenskarna. Ett kanonfint integrationsprojekt som kommunen tidigare tyckte var positivt.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!