Piteå simhallar anordnade ”Nerfkrig” under sportlovstisdagen. Barn mellan 6 och 15 år uppmanades att ta med sig pistoler och skyddsglasögon och kriga mot varandra i sporthallen i Öjebyn.

Hundratals barn med föräldrar hörsammade inbjudan på Facebook och beväpnade sig upp till tänderna med vapen föreställande gevär, pistoler och pilbågar. För dem som inte hade någon Nerf fanns en låda med lånevapen att tillgå. Skotten stod simhallen för.

– Det är kul att skjuta och så är det roligt att få skott på sig. Det gör inte ont. Det är bara gummi och plast, säger Hannes Eklund, åtta år.

Artikelbild

| Vapen. Barnen fick ta med sig egna Nerf-vapen. Piteå simhallar stod för skotten.

Nerf-vapen som säljs i leksaksaffärer skjuter mjuka skumgummipilar, men barnen insåg ändå vikten av att ha skyddsglasögon.

– Det kan göra ont att få dem i ögonen, säger Hannes Eklund.

Tisdagens spelform var Capture the flag, eller ”erövra flaggan” som det heter på svenska. Barnen delades in i lag som tävlade om att ta varandras flagga genom att först skjuta ned sina motståndare.

– Jag har aldrig kört Capture the flag med Nerf. Det är jättekul, säger Casper Svensson, elva år.

Artikelbild

| Skjutna. Några av barnen spelade död när de hade blivit skjutna med skumgummipilarna.

Personalen från Piteå simhallar hade fullt upp med att dela ut lagvästar till de cirka 140 barn som kom till arrangemanget.

– Alla tyckte det var jätteroligt, sedan blev det lite för många för att göra lag som det var tänkt. Det blev så lång väntetid, säger Renate Bogen, som jobbar som lokalvårdare på Piteå simhallar.

Artikelbild

| Pilar. Alla barn fick använda skyddsglasögon och uppmaningen var att inte sikta på ansiktet.

Enligt henne kom idén till Nerfkriget under ett personalmöte.

– Vi bestämde att vi skulle prova och vilken succé det blev.

Artikelbild

| Match. Barnen spelade capture the flag som gick ut på att ta motståndarlagets flagga.

Funderade ni något innan kring lämpligheten att anordna krigslekar för barn?

– Nja, jag vet inte. Med tanke på alla datorer och Ipads så går det som inte komma undan. Jag har själv tre småpojkar och det här med Nerf tycker de är jättekul.

Artikelbild

| Ansvarig. Renate Bogen, Piteå simhallar, hade fullt upp med att dela in barnen i lag.

Personalen var däremot noga med reglerna.

– Man siktar inte mot ansiktet och man visar vett och etikett. Det gick jättebra. Det var ingen som grät eller kände sig utsatt. Barnen betedde sig jättebra, säger Renate Bogen.

Artikelbild

| Lånevapen. Barnen som inte hade ett eget vapen kunde låna av Piteå simhallar.

Hon blev dock lite orolig när hon såg vissa av vapnen som barnen hade tagit med sig.

– Det var många som hade riktiga monstervapen, jag tänkte gud, om en sexåring får det där i huvudet, men det var inga sådana olyckor. De större ungdomarna var jätteduktiga och visade hänsyn till de mindre.