White guide presenterar för första gången en lista på bra och besöksvärda barer och hotell i Sverige, White guide hotel+bar. Mer än 150 hotell är testade över hela landet där 100 har kvalificerat sig till guiden.

I Norrbotten placerar sig fyra hotell. Kust hotell och spa i Piteå, Clarion hotel sense i Luleå, Icehotel i Jukkasjärvi och Treehotels i Harads.

Hotellguiden kommer att lanseras den 3 december med olika omdömen för hotellen. Den ges ut på svenska och engelska för att den ska få en bred internationell spridning, uppger White guide i ett pressmeddelande.

Hotellen blir klassificerade utifrån poäng på fyra bedömningsområden där totalpoängen och boende/komfort avgör vilken klass hotellen hamnar i. Det rör sig om god nivå, mycket god nivå, exceptionell nivå och global exceptionell nivå.

De hotell som inte platsar på listan kan också lyftas fram. Där kommer olika hotell att utmärkas på grund av nytänkande, toppstämning och att hotellet är spektakulärt i något avseende, enligt hotellguiden.