Kortare väntetider på akuten i Piteå

En timme i genomsnitt får patienter på akuten vänta på läkarbedömning. Men i Piteå ser läget bättre ut.

Väntetiden på läkarbedömning på akuten är en timme i genomsnitt. I Piteå är den 24 minuter i genomsnitt.

Väntetiden på läkarbedömning på akuten är en timme i genomsnitt. I Piteå är den 24 minuter i genomsnitt.

Foto: Robert Lundberg

Piteå kommun2019-10-09 19:30

Region Norrbotten har kortast väntetid när det gäller läkarbedömningar på akuten. På Piteå sjukhus akutmottagning, där antalet besök visserligen sjunkit marginellt, har väntetiden förkortats till 24 minuter under 2018, vilket är en minskning med fyra procent jämfört med året innan. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

– Vi har akutläkare med bred kompetens och ännu fler AT- och ST-läkare under utbildning. Handläggningstiden kan därför variera. Patienter kan dessutom söka hjälp dagtid på lättakutmottagningar på alla hälsocentraler, vilket kan göra att väntetiderna minskar, säger Christina Lundqvist, verksamhetschef på IVAK, intensivvård, akutmottagning och ambulans.

Många akutavdelningar i landet har en längre väntetid. En total minskning med 29 000 besök skedde förra året, vilket motsvarar en och en halv procent, jämfört med 2017. Trots det ligger väntetiderna fortfarande på cirka en timme i genomsnitt.

– Med ett minskat antal besök förväntar man sig att tiderna på akutmottagningarna också minskar, men utöver patientantalet finns även andra faktorer som påverkar, såsom arbetsorganisation, bemanning och vårdplatssituationen på sjukhuset, säger Mats Granberg på Socialstyrelsen.

Väntetiden på akutmottagningen på Sunderby Sjukhus har däremot ökat från 43 till 52 minuter. En anledning kan vara vårdplatsbrist, menar Mattias Morin, verksamhetschef på akut omhändertagande på Sunderby Sjukhus.

– Fler patienter befinner sig på akutmottagningen samtidigt. De ligger där en längre tid i väntan på en plats på en vårdavdelning och utredning. Den sammantagna mängden patienter är därmed fler, vilket medför mer arbete för personalen. Det finns inte så många lediga sängar. Som mest har en patient fått vänta 26 timmar på akuten för att få komma till en vårdavdelning.

Personalen jobbar lite annorlunda än tidigare, berättar han.

– Fler patienter får behandling direkt på akuten ett antal timmar och kan sedan åka hem i stället för att skrivas in. Så vistelsetiden på akutmottagningen ökar på det sättet.

Att tiden från ankomst till läkarbedömning ökat för patienter är ett problem som är viktigt att uppmärksamma, menar Mattias Morin.

– Vi ska ha ett möte med verksamhetscheferna för medicin-, kirurg- och ortopedavdelningen där vi ska titta på ledtider och vad i flödena som vi kan förbättra, säger han.

Väntetiden på Piteå Sjukhus akut har kortats med fyra procent.
Väntetiden på Piteå Sjukhus akut har kortats med fyra procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!