PT möter Jan-Olov Persson och Curre Bergström när de underhållsspolar en avloppsledning till Norrmalmia sporthall. De använder en speciell teknik där de kör in en slang som sprutar vatten både framåt och bakåt, och som gör att slangen dras in i den ledning som ska rensas.

– Vi kan mata in 80 meter slang, säger Jan-Olov Persson, som uppger att en av hans bilar har en 600 liter stor tank som kan generera det varmvatten som används vid rensningen.

Akuta utryckningar

Artikelbild

| "Jag startade företaget när jag upptäckte att det finns ett behov hos bland annat villägare att fixa sina avlopp, säger Jan Olov Persson.

Jan-Olov Persson gör både förberedande insatser och akuta utryckningar. Det senare när en fastighetsägare fått problem med avloppet, ofta resulterat i att folk kört ner tabubelagda saker i vasken eller toan.

– De största problemen i vanliga hus är fett och kaffesump. Om du exempelvis häller baconfettet i vasken och sedan spolar på varmvatten så tror du att det far iväg, men det gör det inte, säger Jan Olov Persson.

– Det sätter sig efter ett par meter och så byggs det på, säger Curre Bergström, och tillägger att kok-kaffet är allra värst när det gäller kaffesump.

– I gamla tider trodde man att det var bra för avloppet att hälla ned sump, men det är precis tvärtom.

Artikelbild

| Jan-Olov Persson och Curre Bergsröm filmar, och rensar avlopp till bland annat villor och fritidshus.

Nej till tamponger

Felaktig hantering ger också problem i avloppet till toan där Jan-Olov Persson fått rensa ledningarna från saker som tamponger, tops, pappershanddukar och annat.

Artikelbild

| Spolmunstycket fungerar så att det spolar hett vatten både framåt och bakåt, där bakåstrålen gör att munstycket med slangen letar sig in och tar bort stoppet.

– Det är enbart tillåtet att använda mjukt toapapper.

Curre Bergström tar upp problemet med de allt mer populära snålspolande toaletterna.

Artikelbild

| Jan Olov Persson matar ut en ledning som körs in i avloppet.

– Det är för dålig vattenföring. Skiten far några meter in men sedan stannar den, säger han.

Jan-Olov Bergström ger tipset:

Artikelbild

| Spolmunstycke anpassat för mindre ledningar i exempelvis villan.

– Håll nere spolknappen till dess att behållaren är tömd.

Filmar ledningar

Han startade företaget 2011 efter att ha arbetat vid Piteå kommun med filmning av avloppsledningar.

– Under den tiden upptäckte jag att många privatpersoner ville ha den hjälp vi inte hann med. Jag såg ett behov och efter starten har det gått bra, säger Jan-Olov Persson, som har idogt med arbete just nu.

Han är verksam inom hela fyrkanten och när PT ser honom och Curre Bergström packa ihop vid sporthallen väntar ett nytt uppdrag.

– Nu åker jag till Storforsen för att filma en ledning till ett fritidshus där ägaren haft problem en längre tid.