"Jag startade med tomma fickor"

Sofia Grödahl visste ingenting om företagande. Trots det lyckades hon förverkliga sin dröm att utveckla och tillverka ekologisk tvål.

Sofia Grödahl satsade på drömmen att utveckla och tillverka naturliga produkter.

Sofia Grödahl satsade på drömmen att utveckla och tillverka naturliga produkter.

Foto: Linda Sundström

Piteå kommun2019-12-06 05:00

"Naturligt” är ordet som slår en när man stiger in på Hing organics på Furunäset. Väggarnas och möblernas toner går i grönt och brunt. Disken pryds av en grankvist, en bit mossa och vita ljus som sprider en doft av citrongräs i rummet.

– Det här är bara provljus, säger Sofia Grödahl och visar vägen till en lokal längre bak i byggnaden där hennes andra stora produkt, tvål, tillverkas för hand på traditionellt vis.

Kunder kan beställa produkter med önskad doft.

Det var kärleken som fick Sofia Grödahl att lämna sitt hemland Estland för Piteå 2009.

– Jag och Erik träffades via digitala medier. Mörkret i Piteå är inte min grej, men det är ändå skönt här. Jag är inte så mycket för storstäder. Det är fantastiskt fint här på Furunäset. Vi brukar ta en lunchpromenad på kärleksstigen.

Ganska snart efter flytten bestämde sig den då blyga 25-åriga estländskan för att satsa på sin dröm inom företagande. Från början drev hon en webbutik med försäljning av råvaror för tillverkning av tvål, men hon längtade efter att ta fram egenproducerade produkter.

– Jag beställde hem råvaror och dök in i den där världen. Det är lite som att baka, säger hon och berättar att tvåltillverkning utgör en av grunderna i kemi.

Fettsyror blandas med basiska ämnen som i sin tur bildar salter av fettsyror.

– Processen kallas förtvålning eller saponifiering.

Snart hade hon ett konstant överskott hemma.

– Hur mycket tvål kan man egentligen göra av med? Det finns en gräns, säger hon med ett skratt.

Men i och med skärpta krav för tillverkning 2013 sköts drömmen om egen tvåltillverkning upp.

– Jag började göra ljus i stället.

Första produkten lanserades 2014. Hon visste ingenting om varumärkesbyggande eller bokföring, men när hon fick plats på Go business lossnade det. Där satt hon i två år och arbetade fram varumärket Hing. Lisa Hellmér hjälpte henne utveckla affärsidén och var sedan delägare i firman under en period.

– Kvalitén var viktig. Jag ville att allt skulle bestå av naturliga produkter, att det skulle kännas fräscht, säger Sofia Grödahl.

Ett år efter lanseringen av varumärket för ljus satsade hon slutligen på tvålar. En lokal på Furunäset hyrdes för tillverkningen och där är hon kvar än i dag.

Resan från att starta företag till att etablera sig i branschen har varit otroligt lärorik och den största utmaningen har varit de ekonomiska frågorna.

– Jag startade med tomma fickor och återinvesterade allt i firman i början. Att starta eget överlag när man är inflyttad från ett annat land är svårt. Hade det inte varit för att jag så gärna ville äga min egen tid så hade jag kanske inte fortsatt. Hade jag vetat hur svårt det skulle vara hade jag nog inte heller gjort det, säger hon och menar att det tar ungefär sju år att etablera sig.

I dag finns Tvålköket, som säljer råvaror för hobbytillverkning, Hing organics, som säljer varumärkets egna produkter, och Private label, som producerar åt andra varumärken.

– Vi omsätter mest från Private label. Kunderna är ofta förälskade i Hings produkter och vill ha liknande, fast med egna etiketter. På ett sätt skapar vi konkurrenter till oss själva. Men man behöver ha flera ben att stå på.

Den inställningen har visat sig vara lönsam.

– Vi hade nyss vår största beställning hittills. En stor butikskedja beställde 18 000 flaskor med tvål, säger Sofia Grödahl.

Tvål tillverkas för hand på traditionellt vis.
Tvål tillverkas för hand på traditionellt vis.
Vi är Piteå

Namn: Sofia Grödahl 

Familj: Maken Erik och dottern på 10 år

Gör: Driver Hing organics

Intressen: Personlig utveckling, resa, mat och dryck, och yoga

Det ska hon göra i jul: Jag ska åka hem till Estland och hälsa på släkten

Önskar sig i julklapp: En bok är alltid en bra julklapp till mig

Bäst med Piteå: Närheten till naturen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!